април 14, 2021

Дупката во пензискиот фонд се продлабочува, оваа година изнесува 520 милиони евра

Додека се прават некои новини во можностите за пензионирање, а и други се во најава, пензискиот фонд годината ја почнува со буџет во кој вкупните расходи се над 1,3 милијарди евра. Од сите овие пари за пензии треба да се потрошат милијарда и 20 милиони евра. И оваа година сепак, придонесите на вработените не се доволни за покривање на пензиите на постарата популација, па Фондот за пензиско и инвалидско осигурување ќе чека на буџетската поддршка. Од вкупните приходи кои изнесуваат исто како и расходите над 1,3 милијарди евра – дури 520 милиони евра се пари од буџетот. Изворните приходи на фондот се речиси 762 милиони евра. Останатите приходи се тие од акцизи, дивиденди, продажба на удели. Во јули годинава инаку ќе има уште едно законско усогласување и раст на пензиите за 1,7 проценти.

ПАНДЕМИЈАТА ГИ НАМАЛИ ИЗВОРНИТЕ ПРИХОДИ

За повеќе од десет години изворните приходи на ФПИОМ се намалиле за доста. Имено ако во 2018 година тие биле над 62 отсто од вкупните приходи, сега во 2021 година се само 58 отсто. Намалуавњето се смета дека е резултат на намалувањето на пензискиот придонес. Тогаш тој изнесувал 21, 2 проценти, во 2021 година е 18,8 отсто. Во буџетот на фондот за годинава стои дека изворните приходи ќе биле поголеми ако немало пандемија, оти така ќе пораснеле повеќе и платите, а и бројот на вработени. Плановите за оваа година се правени на претпоставка за раст на платите од 2,9 процент и пораст на вработеноста од 2,4 проценти.

РАСТЕ ЗАВИСНОСТА ОД БУЏЕТОТ

Црлиот текст тука.

Сподели
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •