април 17, 2021

Заев потврди: За македонскиот идентитет и јазик апсолутно нема да преговараме

Премиерот Зоран Заев, денеска одговарајќи на новинарски прашања во однос на Бугарија рече дека секаде каде што има какви било коментари кои задираат во нашиот македонски идентитет и македонски јазик, апсолутно нема да се разговара.

-Нашите ставови се јасни. Не постои каква било перспектива или европска перспектива, ако бидеме обезличени, ако не постоиме. Ние сме Македонци, кои зборуваме македонски јазик, државата ни е мултиетничка, ние тука ги чуваме идентитетските прашања на целиот европски континент и ги негуваме и ги афирмираме, и очекуваме Европа, вклучително и Бугарија, да се придржува на тоа. Драго ми е што ја прифаќаат реалноста за Македонци и македонски јазик, и верувам дека во тој дух нема да дозволиме да биде доведен во прашање дигнитетот на самите разговори, рече Заев.

Сподели
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •