март 3, 2021

Талески и официјално стана амбасадор во НАТО

Амбасадорот Дане Талески денеска ги предаде акредитивните писма на генералниот секретар на НАТО, Јенс Столтенберг со што и официјално започна неговиот мандат како прв постојан претставник на Република Македонија во НАТО откако земјава на 27 март лани стана полноправна членка на Алијансата.

Церемонијата се одржа во седиштето на НАТО, согласно протоколите за заштита од корона вирусот, по што следуваше состанок на амбасадорот Талески со генералниот секретар Столтенберг.

– Членството во НАТО на Република Македонија е реализација на стратешка цел и реализација на еден од најважните надворешно-политички приоритети на државата што придонесе кон подобрување на стабилноста и безбедноста на државата, со позитивни импликации на целиот регион. Членството во НАТО е суверена одлука на Република Македонија зацртана со едногласна одлука на Собранието во 1993, за која што секогаш постоел широк и силен меѓуетнички и надпартиски консензус, се наведува во соопштението од Министерството за надворешни работи.

Сподели
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •