април 14, 2021

Фуере: Мислам дека изборите во Бугарија нема да донесат ништо ново, па нема поента ЕУ да чека за да дејствува

Поранешниот амбасадор на Европската унија во нашата земја, Ерван Фуере, ја повика Европската унија да се вклучи во решавање на македонско-бугарскиот спор, бидејќи во спротивно смета дека може да се заглавиме во оваа ситуација извесно време.

– Мислам дека изборите во Бугарија, за жал, нема да донесат ништо ново, па нема поента ЕУ да чека за да дејствува. Европските институции треба да бидат поинвентивни во пристапот. Имаат инструменти кои треба да ги користат, како медијација, со поголем фокус на изучување на историјата. Многу, многу инструменти кои можат да се искористат, а да не се блокира почетокот на преговорите – вели Фуере во интервју за телевизија Телма.

Владата на Република Македонија, посочува тој, треба да продолжи со неопходните реформи кои се бараат, особено во делот на правосудството и борбата против корупцијата, бидејќи тоа е најдобриот аргумент за да покаже дека е подготвена за обврските од членството во ЕУ.

– Грижата е ако ЕУ не се вклучи, и ако притисокот од Бугарија е толку силен што Владата во Република Македонија може да се чувствува обврзана да ги прифати позициите кои би можеле да бидат контрапродуктивни на долг рок, кои може да го свртат јавното мислење против неа. Ова ќе биде голема грешка за стабилноста на Западен Балкан бидејќи ќе воспостави многу опасен преседан за во иднина – изјави Фуере.

Сподели
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •