февруари 26, 2021

Лекарка од САД ги споредила белите дробови на пушач и пациент кој ја победил короната: „Ова е ужас“

Докторката од Тексас, Бретани Бенкхед-Кендал, која лекува илјадници пациенти заразени со коронавирус од март минатата година, ги откри ефектите што ги има ковид-19 врз белите дробови. Имено, таа сподели три рендгенски снимки од белите дробови на својот профил на Твитер: еден здрав пациент, еден пушач и еден пациент кој го надмина коронавирусот. “Не знам кој треба да го види ова, но белите дробови по короната изгледаат полошо од оние кај пушач што некогаш сме ги виделе. И тие пропаѓаат. И се згрутчуваат. И отежнатото дишење се задржува”.

Сликата на белите дробови на здрав пациент е јасна бидејќи тие имаат многу црн простор, што укажува на тоа дека некое лице може да вдише многу воздух. Гледајќи ги на Х-зраци белите дробови на пушачот, се забележува магла што укажува на лузни и блокади. На третата слика се прикажани белите дробови по ковидот, кои изгледаат скоро целосно бели, што значи дека белите дробови се сериозно оштетени.

Откако нејзиниот твит доби големо внимание и илјадници одговори, лекарката беше поканета да каже неколку зборови во вестите на ЦБС.

“Сите се толку загрижени за смртноста и тоа е ужасно. Но, скоро сите преживеани луѓе кои имале корона можат да се соочат со проблеми”, рече таа. Лекарот тврди дека дури и асимптоматски случаи на корона можат да остават пациенти со сериозно оштетување на белите дробови. „Сè уште има луѓе кои велат:„ Добро сум, немам никакви проблеми “, но кога ќе ги фотографирате градите, гледате дека белите дробови им се во ужасна состојба“, рече лекарот. Д-р Банкхед Кендал исто така додава дека ако пациентот почувствува отежнато дишење по короната, треба да остане во контакт со неговиот лекар од примарна здравствена заштита.

Сподели
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •