април 17, 2021

Од 2015 до 2020 година локалната власт во Охрид потрошила вкупно 141.976 евра за изнајмување новогодишни украси

Во време на здравствена криза кога Охрид битисува без странски туристи, а кај локалните жители избледе еуфоријата за прослава и голем број работници останаа без работно место и секојдневно молат за донаторска финансиска помош, за дочекот на 2021 година Општина Охрид потроши 20,600 евра.

🔻Од 2015 до 2020 година локалната власт потрошила вкупно 141.976 евра или 8.731.547 денари за изнајмување на новогодишни сијалички и светлечки материјали, сите изнајмени од Друштво за трговија, производство и услуги „МЕТАЛ-ВАТ-ЕЛ ДООЕЛ” увоз-извоз Скопје.

🔻Листа од последните шест години:

2015год – 22,869€;
2016год – 23,024€;
2017год – 16,249€;
2018год – 30,292€;
2019год – 28,942€;
2020год – 20,600€.

Низ годините наназад, Општина Охрид ако умееше мудро да управува со парите, можеше да направи многу повеќе за празнична атмосфера и да набават украси и реквизити кои ќе останат трајно во сопственост на општината, наместо да се изнајмуваат сијалички секоја година, а со тоа континуирано да го заштитуваат бизнисот на „МЕТАЛ-ВАТ-ЕЛ” и сопствените интереси.

❗️Овој начин на делење на тендери дополнително фрла сенка и сомнеж за начинот и целта на трошењето на парите, без да се земат предвид реалните потреби и приоритети на граѓаните.

Сподели
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •