април 17, 2021

Бучковски се враќа од Софија со предлогот на анекс – договорот, Османи ќе го анализира

Специјалниот пратеник во преговорите со Бугарија, Владо Бучковски, се враќа од неговата официјална посета на Софија со анекс на Договорот за добрососедство што беше пред него  претставен од бугарската министерка за надворешни работи Екатерина Захариева.

Планот е насочен кон спроведување на Договорот за пријателство и добрососедство и се очекува да биде потпишан на претстојниот генерален состанок на меѓувладината конференција.

Што точно содржи овој план не можеше да наведе дури и шефот на македонската дипломатија Бујар Османи во синоќешното гостување во емисијата „Топ тема“. Тој само најави дека во него има делови кои се надоврзуваат со делови на македонскиот акциски план, но дека има и делови со кои за прв пат се соочуваме и дека во наредниот период ќе бидат добро анализирани.

Тој рече дека тоа е одговор на акцискиот план на македонската влада испорачан од Бугарија и според него може да биде корисен за надминување на проблемите меѓу двете земји, бидејќи тоа е во интерес и на двата соседи, односно страните да се вратат на договорот.

Османи не сакаше да ги коментира дневните изјави на бугарските претставници кои се навредливи за македонскиот идентитет и јазик, бидејќи, како што рече, на овој начин би станал дел од предизборната атмосфера во соседната земја,

Министерот смета дека има одреден напредок во последните четири месеци во официјалната комуникација меѓу двете земји и додаде дека политиката на македонската влада е принципиелна и ќе даде резултати.

Сподели
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •