јануари 18, 2021

Во потрага по вистинскиот Исус: Што открива археологијата за животот на еден од највлијателните луѓе во историјата

Верниците го почитуваат како Син Божји. Скептиците го отфрлаат како легенда. Уметниците го претставија во форми што ја рефлектираат нивната сопствена возраст и околина. Додека експертите расправаат за вистинскиот идентитет на една од највлијателните и најмистериозните личности во историјата, археолозите копаат низ Светата земја за да ги одделат фактите од фикцијата.

Кабинетот на Евгенија Алијата во Ерусалим изгледа како дом на кој било археолог кој ги валка рацете по полето почесто отколку што ја средува и ја чисти својата канцеларија. Извештаите за ископувањата беа набиени по полиците заедно со ролни мерни ленти и други алатки за работа. Изгледа како канцеларија на секој археолог што сум го сретнал на Блискиот исток, освен што Алиата носи чоколадно кафеава униформа на францискански фраер и неговата база е во манастирот на злосторството. Според црковната традиција, овој манастир се наоѓа на местото каде што Исус Христос, осуден на смрт, бил камшикуван од римските војници и му била ставена круната од бодликава жица.

Историја на распетието: Од каде оваа смртна казна

Од каде потекнува историјата на распетието: од каде оваа смртна казна? Распетие – една од најлошите смртни казни за која сведочат човечките цивилизации. Илјадници луѓе загинаа во најлошите маки, а најпознато е распетието на Исус Христос.

Отворен за прв пат по 500 години: Гробот на Исус Христос доведува до ново откритие

Гробот за кој се верува дека е закопан Исус Христос бил отворен за прв пат по векови, а најновото откритие има врска со римскиот император Константин. „Традиција“ е збор што често го слушате во овој дел од светот, каде доаѓаат многу туристи и аџии, привлечени од десетици места кои, според традицијата, биле клучни во животот на Христос – од местото на неговото раѓање во Витлеем до неговиот гроб во Ерусалим.

Црквата на Христовиот гроб – Верниците во црквата Свети Гроб во Ерусалим во близина на возобновениот Едикуле, капела која според христијанската традиција е изградена на местото каде што бил погребан Исус Христос

Очите на светот беа вперени во капелата во 2016 година, кога реставраторите открија остатоци од античка гробница зад нејзините украсени sидови. Во Ерусалим, Исус исцелил парализиран човек кај ритуалниот базен опкружен со пет тремови, наречен Бања на витези, според Евангелието според Јован. Многу експерти се сомневаа во постоењето на локалитетот сè додека археолозите не открија јасни траги од него под урнатините на овие постари цркви.

За еден археолог кој станал новинар како мене, свесен дека постојат цели култури кои процветале и пропаднале, едвај оставајќи трага од себе, потрагата по фрагменти од животот на одредена личност во античко опкружување изгледа како залудна работа, како да се брка дух. Затоа, при мојата честа посета на Ерусалим, постојано застанував покрај манастирот Камшик, каде што отец Алиата секогаш ме пречекуваше и размислуваше и трпеливо ги слушаше моите прашања. Како професор по христијанска археологија и директор на Studium Biblicum Fransciscanum, тој е дел од седумвековната мисија на Франциска со цел да ги заштити и да се грижи за античките религиозни места во Светата земја – и, од 19 век, научна мисија за ископување. Како човек со вера, отец Алиата е помирен со она што археологијата може или не може да го открие за централната фигура на христијанството. „Би било реткост, би било чудно да има археолошки докази за одредена личност од пред 2.000 години“, признава тој додека седи на столот, во монашка униформа, со скрстени раце. „Но, не можете да кажете дека Исус не оставил трага во историјата. Далеку најважните – и веројатно најконтроверзните – траги лежат во текстовите на Новиот Завет, особено во неговите први четири книги: Евангелијата според Матеј, Марко, Лука и Јован. Но, каква врска има работата на еден археолог со овие антички текстови напишани во втората половина на првиот век и легендите што ги инспирирале? „Традицијата влева поголема виталност во археологијата, а археологијата повеќе влева виталност во традицијата“, одговара отец Алиата. „Понекогаш добро се сложуваат, понекогаш не“, тогаш тој прави пауза и малку се насмевнува. „Што е поинтересно“.

СО БЛАГОСЛОВ НА ФРА АЛИАТА, ги следам стапките на Христос, следејќи ја приказната раскажана за него од евангелистите и толкувана од генерации научници. Се надевам дека на патот, ќе откријам како христијанските текстови и легенди се справуваат со откритијата на археолозите кои посериозно започнаа да ја копаат и просејуваат песочната Света земја пред околу 150 години. Но, пред да започнам со мојот аџилак, морам да поставам бомбастично прашање што демне во сенките на истражувањето за историскиот Исус. Дали е можно Исус Христос да не постоел и дека целата жива приказна е чиста фикција? Ова го тврдат некои истакнати скептици – но не и експертите, како што открив, особено не археолозите чија работа буквално ја носи секоја фантазија на земја. „Не познавам ниту еден класичен научник кој го доведува во прашање историското постоење на Христос“, вели Ерик Мајерс, археолог и пензиониран професор на Универзитетот Дјук. „За деталите се дебатира со векови, но никој сериозно не се сомнева дека Исус е историска личност. Слушнав слични работи од Бајрон Мекејн, археолог и професор по историја на Атлантскиот универзитет во Флорида. „Не познавам друга личност која толку добро се вклопува во неговата возраст и околина, без луѓето да веруваат дека тој постои“, вели тој.

Урнатините на Херодум, една од планинските тврдини на Ирод Велики, потсетуваат на репресивното владеење на Римската империја.

Некои експерти го сметаат Исус за социјален револуционер чија вистинска мисија беше промена на режимот, а не спас на душите. Доминик Кросон, поранешен свештеник и копретседател на Исусовата семинарија, контроверзен академски форум, верува дека радикалните скептици претеруваат. Разбирливо е дека приказните за чудата на Исус – тој ги лекуваше болните со зборови, хранеше многу луѓе со малку леб и риба, па дури и го враќаше во живот човек кој беше мртов четири дена – е тешко за денешните луѓе да ги прифатат. Но, тоа не е причина да се заклучи дека Исус од Назарет бил религиозна бајка. “Може да кажете: одеше по вода и никој не можеше да го стори тоа, па затоа тој не постоеше. Тоа е нешто друго”, ми рече Кросон во телефонскиот разговор. „Самиот факт дека тој направи нешто во Галилеја, дека направи нешто во Ерусалим и дека е погубен – тоа, според мое мислење, совршено се вклопува историски во тоа време“.

Експертите кои го проучуваат Исус се поделени во два спротивставени табора одделени со многу јасна линија: оние кои веруваат дека Исус, чудотворецот од евангелието е вистинскиот Исус и оние кои веруваат дека вистинскиот Исус – човекот од кој потекнува митот – се крие под евангелието. и мора да бидат откриени со историско истражување и литературна анализа. Двата табора ја сметаат археологијата за свој сојузник, што доведува до остри контроверзии и неочекувани сојузи.

ШТО Исус Христос бил или е – бог, човек или најголемата книжевна измама во историјата – разновидноста и посветеноста на неговите следбеници денес станува шарено со моето пристигнување во Витлеем, античко место каде што, според традицијата, се родил Исус. На плоштадот Манџер, фаќам чекор со група аџии од Нигерија и одам со нив под нискиот свод за влез во црквата на Рождеството Христово. Внатре, високите sидови на базиликата се покриени со скеле и катран. Тим конзерватори од позлатените мозаици од 12 век на врвот на ѕидовите ревносно ги отстрануваат саѓите насобрани со векови од пламенот на свеќите, над исцрпно издлабените кедрови греди подигнати во 6 век. Внимателно кружиме околу делот од подот на црквата за да ги видиме остатоците од најстарата верзија на оваа црква изградена во 339 година по наредба на првиот христијански римски император Константин. Скалите нè водат до издлабена пештера осветлена со ламби и во мала ниша облепена со мермер. Во неа сребрената ѕвезда го означува местото каде што, според традицијата, се родил Исус Христос. Аџиите се спуштаат на колена, ја бакнуваат ѕвездата, дланките притиснати на ладниот полиран камен. Наскоро, еден црковен службеник ги моли да побрзаат и да дозволат другите да го допрат светиот камен – а со тоа, преку верата, и Светото Дете. Црквата на Христовото Рождество е најстарата христијанска црква која сè уште е во секојдневна функција, но не сите учители се убедени дека Исус од Назарет е роден во Витлеем. Само две од четирите евангелија го споменуваат неговото раѓање и нудат различни приказни: Лука зборува за традиционалните јасли и пастири; Метју зборува за мудреците, масакрот врз децата и бегството од Египет. Некои веруваат дека евангелистите го навеле Витлеем како место на раѓањето на Исус со цел да го поврзат тој галилејски селанец со градот Јуда, што се споменува во старозаветното пророштво како место на раѓањето на Месијата.

ТРАГОТ НА ВИСТИНСКИОТ ИСУС е блед во Витлеем, но е многу појасно на 105 километри на север, во Галилеја, ридска област на северот на Израел. Како што покажува името „Исус од Назарет“ , Исус пораснал во Назарет, мало земјоделско село на југот на Галилеја. Научниците кои го гледаат строго како маж – религиозен реформатор, социјален револуционер, апокалиптичен пророк, па дури и еврејски екстремист – ги испитуваат политичките, економските и социјалните услови во Галилеја во првиот век за да откријат кои сили довеле до зголемувањето на влијанието и мисијата на човекот. Убедливо најмоќната сила што го обликуваше животот во Галилеја во тоа време беше Римската империја, која ја освои Палестина околу 60 години пред раѓањето на Христос. Скоро сите Евреи негодуваа под железното владеење на Римјаните, нивните наметнати даноци и идолопоклоничка религија, па многу експерти сметаат дека незадоволството во општеството беше поттик за еврејскиот агитатор кој скокна на сцената критикувајќи ги богатите и моќните и благословувајќи ги сиромашните и одбиените. Други веруваат дека нападот на грчко-римската култура го обликувал Исус помалку како Евреин и повеќе како космополитски поборник за социјална правда. Во 1991 година, Доминик Кросен ја објави контроверзната книга „Историски Исус“, во која ја презентираше теоријата дека вистинскиот Исус бил залутан мудрец, чиј контракултурен начин на живот и субверзивните говори се многу слични на циниците. Овие перипатични филозофи од античка Грција не биле цинични во современата смисла на зборот, но тие ставаа прст во окото на општествените правила од тоа време, на пример, не одржуваа лична хигиена и не се залагаа за богатство и статус.

„БЛАГОДАРЕНИЕ НА АРХЕОЛОГИЈАТА, ИМА ГОЛЕМА ПРОМЕНА ВО МИСЛИТЕ – ОД ИСУС КАКО КОСМОПОЛИТСКИ ХЕЛЕНИСТ до ИСУС КАКО ХЕЛАУСНИОТ Евреин“. Неортодоксната теза на Кронсон е делумно инспирирана од археолошките откритија дека Галилеја – долго време се сметаше за рурално мочуриште и изолирана еврејска енклава – всушност стана поурбана и романизирана во времето на Исус отколку што експертите претходно замислуваа, а делумно инспирирана од фактот дека домот на момчето Исус бил на пет километри од Сефорис, главниот град на римската провинција. Иако градот не е споменат во евангелијата, амбициозните градежни работи иницирани од галилејскиот владетел Ирод Антипас би привлекувале обучена работна сила од околните села. Многу експерти сметаат дека е разумно да се замисли Исус, млад занаетчија од околината, како работи во Сефорис – и како бруцош на колеџ, тој ги тестира границите на своето религиозно воспитание.

Еден убав пролетен ден, додека ридовите во Галилеја се преплавени со диви цвеќиња по дождот, шетам низ урнатините на Сефорис со Ерик и Керол Мајерс, археолози од Универзитетот Дјук, со кои се консултирав на почетокот на мојата одисеја. Овој брачен пар поминал 33 години во ископувања на овој широк локалитет, кој станал центар на жестока академска полемика за еврејското потекло на Галилеја, а со тоа и за Исус. Ерик Мајерс, слаб и сив, застанува пред еден куп столбови. „Имаше остри несогласувања“, вели тој, осврнувајќи се на децениските полемики за влијанието на овој хеленизиран град врз младиот еврејски селанец. Застанува на врвот на ридот и покажува со рацете кон широк комплекс на уредно ископани sидови. „Моравме да ископаме воен ров од времето на војната во 1948 година, исто така извадивме неексплодирана сириска граната за да стигнеме до овие куќи“, објаснува тој. „И под нив најдовме миквех! Најмалку 30 миква, или еврејски ритуални бањи се ископани во станбената област Сефорис – најголемата концентрација на домашни микви што археолозите досега ја пронашле. Заедно со ритуалните камени кади и видливото отсуство на свински коски (Евреите не јадат свинско месо во нивната кошер диета), ова е јасен доказ дека дури и овој римски град бил еврејско место за време на развојот на Исус. Овој и други согледувања стекнати за време на ископувањата низ Галилеја доведоа до значителна промена во мислењето на стручната јавност, вели Крег Еванс, професор по потекло на христијанството на Факултетот за христијанска мисла на Баптистичкиот универзитет во Хјустон. „Благодарение на археологијата, се случи голема промена на мислењето – од Исус космополитски Хеленист до Исус ревносниот Евреин“.

КОГА ИСУС имал околу 30 години, зачекорил во реката Јордан со еврејскиот бунтовник Јован Крстител и, според Новиот завет, доживеал животно искуство. Издигнувајќи се од водата, го видел Божјиот Дух како слегува врз него „како гулаб“ и го слушнал гласот Божји како му вели: „Ова е мојот сакан Син, со кого сум задоволен“. После таа божествена средба, Исус тргнува во мисија на проповедање и лекување, која започна во Галилеја и заврши, три години подоцна, со погубувањето во Ерусалим. Една од неговите први станици беше Капернаум, рибарски град на северозападниот брег на големо слатководно езеро, збунувачки наречено Галилејско Море. Таму Исус ги пронашол рибарите кои станале негови први следбеници – Петар и Андреј ги фрлаат своите мрежи, а Џејмс и Џон како ги поправаат мрежите – и таму го основа своето прво место. „Блажени се оние што не виделе и ни верувале.“

Патување по стапките на Апостолите

По стапките на Апостолите: Тие не беа погодни за водачи. Според Библијата, повеќето од нив се разбирале подобро во санирање рибарски мрежи отколку во привлекување верници кога Исус им рекол дека ќе ги направи „ловци на луѓе“. И така, 2.000 години подоцна, тие сè уште привлекуваат луѓе. Во аџилак патувањата за христијаните, Капернаум обично се нарекува „град на Исус“. Денес го држат Францисканците и е опкружен со висока метална ограда. Знакот на портата јасно кажува што не е дозволено внатре: кучиња, оружје, цигари и кратки здолништа. Веднаш зад оградата е невообичаено модерно дизајнираната црква која стои на осум столба и личи на некаков вселенски брод што лебди над еден куп урнатини. Тоа е Меморијалната црква на Свети Петар, осветена во 1990 година над едно од најголемите откритија направени од археолозите кои го истражувале историскиот Исус во 20 век.

Од чудната тераса на црквата, има волшебен поглед на езерото, но сите погледи се свртени кон средината на зградата, каде што посетителите ги гледаат урнатините на октогоналната црква изградена пред околу 1.500 години преку парапет низ стаклото. Кога францисканските археолози копале под таа стара зграда во 1968 година, откриле дека е изграден на остатоци од куќа од првиот век. Имаше докази дека станува збор за приватен дом кој за кратко време се претворил во јавно собирно место.

До втората половина на првиот век – само неколку децении по распетието на Исус – грубите камени sидови на оваа куќа биле малтерисани, а кујнските предмети биле заменети со маслени ламби карактеристични за местата за собирање. Во следните векови, на sидовите биле врежани молитви кон Христа, а кога христијанството станало официјална религија на Римската империја во 4 век, просторот бил проширен во вистински, темелно насликан храм. Оттогаш, оваа зграда обично се нарекува куќа на Петар. Иако не е можно да се утврди дали Христовиот ученик навистина живеел таму, многу експерти веруваат дека тоа е можно. Според евангелијата, Исус ја лекувал бабата на Петар од треска во нејзиниот дом во Капернаум. Веста за ова чудо се проширила брзо и до вечерта толпа болни луѓе се собраа пред нејзината врата. Исус ги лекувал болните и ослободувал луѓето опседнати од демони. Приказните за мноштвото луѓе кои доаѓаат кај Исус за да ги излечи, се совпаѓаат со археолошките откритија за Палестина од првиот век, каде лепрата и туберкулозата биле широко распространети болести.

ОД КАПЕРНАУМ одам јужно по должината на Галилејското Море сè до кибуц (земјоделска комуна) каде што се случи нешто многу возбудливо во 1986 година – и доведе до итен ископ. Силната суша драстично го намали нивото на водата во езерото. Додека двајца браќа од комуната бараа антички парички во калта на безводното корито на езерото, ги забележаа контурите на бродот. Археолозите го испитале бродот и откриле артефакти од римската ера во него и до него. Јаглеродното датирање подоцна ја одредило староста на бродот: од времето кога живеел Исус. капернаум Столбовите на делумно распуштената синагога од 2 до 5 век во Капернаум стојат на постара зграда, која според некои експерти, многу веројатно ја посетил Исус. Во близина, археолозите откриле куќа што му припаѓала на апостол Петар. Следуваше деноноќно „ископување“, археолошки подвиг за паметење. Проектот, кој вообичаено се планираше и спроведуваше со месеци, беше спроведен овде за 11 дена. Денес, тој скапоцен брод е гордо изложен во музејот Кибуц, во близина на местото каде што е пронајден. Тој е широк околу два метри и долг осум метри, може да собере 13 луѓе – иако нема докази дека Исус и неговите 12 апостоли го користеле тој посебен сад. Искрено, нема што посебно да се види: скелет направен од штици кои беа постојано крпени и поправени сè додека од бродот не остане само основниот труп. „Тие мораа да го одржуваат колку што можат повеќе“, вели Кросон, кој го споредува бродот со „оние автомобили што ги гледате во Хавана“. Но, бродот има неизмерна вредност за историчарите, вели тој. „Кога ќе видам колку напор требаа да направат за да го одржат бродот во вода, тоа ми кажува многу за економијата на Галилејското Море и риболовот во времето на Исус“.

Друго драматично откритие се случило на два километри јужно од Исусовиот брод, на местото на античка Магдалена, родното место на Марија Магдалена, посветена следбеница на Исус. Францисканските археолози започнаа со ископувања во градот во текот на 70-тите години на минатиот век, но северната половина на локалитетот лежеше под напуштениот езерски туристички комплекс на плажата Хаваи. Светиот Хуан Солана, папскиот пратеник кој управуваше со пансионот за аџии во Ерусалим, се качува на сцената. Во 2004 година, Солана „почувствувал инструкција од Христос“ да изгради пансион за аџии во Галилеја, па затоа организираше собирање на милиони долари и купување парцели на брегот на езерото, вклучувајќи го и напуштениот туристички комплекс. Изградбата требаше да започне во 2009 година, а археолозите од Израелската државна служба за антиквитети дојдоа да го прегледаат местото, како што налага законот. Откако неколку недели чекореа по карпестата земја, тие останаа зачудени кога ги открија закопаните урнатини на синагогата од времето на Исус – првата ваква градба ископана во Галилеја.

ЦРТЕЖ: ФЕРНАНДО БАПТИСТА, НГМ. ИЗВОРИ: КРИСТИНА КИЛГРОВ, УНИВЕРЗИТЕТ НА ЗАПАДНА КАРОЛИНА; JОДИ МАГНИ, УНИВЕРЗИТЕТ НА СЕВЕРНА КАРОЛИНА ВО ХЕПЕЛ ХИЛ

Ова откритие било особено значајно затоа што ги замолкнало оние скептици кои тврделе дека нема синагоги во Галилеја сè до неколку децении по смртта на Исус. Да беа овие скептици во право, нивното тврдење ќе го порекнеше Исус од Евангелието во кое тој е претставен како верник кој ревносно оди во синагогата и често ги соопштува своите пораки и прави чуда токму на овие еврејски места за собирање.

Додека археолозите ја истражувале оваа синагога, откриле мозаичен под и sидови со клупи. На нивно изненадување, во средината на собата, тие пронајдоа камен со големина на градите на кој беа врежани сите најсвети елементи на Храмот во Ерусалим. Откривањето на Каменот од Магдалена, како што подоцна беше наречено, го пресече некогаш раширеното мислење дека Галилејците биле заостанати, безбожни примитиви одделени од верскиот центар на Израел. Додека археолозите продолжија да копаат, тие го открија целиот град закопан на помалку од метар под површината. Урнатините беа толку добро сочувани што некои почнаа да ја нарекуваат Магдалена „Израелска Помпеја“. Археологот Дина Авжалом-Горни ме прошета низ оваа локација и ми ги покажа остатоците од оставата, чајната кујна, базалтната зграда, ритуалните бањи и просторот каде што се обработуваа и се продаваа риби. (Сос од риба Магдала беше многу баран во античко време.) „Можам само да замислам жени како купуваат риба овде на пазарот“, вели таа, посочувајќи на темелите на камени тезги.

Кратка историја на Велигден

За христијаните ширум светот, Велигден е најголемиот и најсреќниот празник во годината. Пречесниот Солана се приближува да не поздрави и го прашувам што им кажува на посетителите кои сакаат да дознаат дали Исус некогаш прошетал по овие улици. „Не можеме да очекуваме одговор на тоа“, признава тој, „но во евангелијата Исус постојано престојува во синагогата во Галилеја“. Со оглед на фактот дека синагогата била активна за време на неговата мисија и бргу се стигнувало со брод од Капернаум, Солана заклучува дека „немаме причина да негираме или да се сомневаме дека Исус бил тука“.

ПО СЕКОЈА СТАНИЦА од моето патување низ Галилеја, бледите траги од Исус се чинат малку појасни, за полесно да се согледа сенка. Но, само кога ќе се вратам во Ерусалим тие конечно стануваат видливи. Во Новиот Завет, тој антички град е сцена на многу чуда на Христос и најдраматични моменти. За разлика од неконзистентните приказни за раѓањето на Исус, четирите евангелија се многу подоследни во опишувањето на неговата смрт. Откако дошол во Ерусалим за Пасха, Исус бил изведен пред првосвештеникот Кајафа и го обвиниле за богохулење и закана за Храмот. Римскиот гувернер Понтиј Пилат го осудил на смрт и тој бил распнат на рид надвор од sидините на градот, а потоа го закопале во блиската гробница врежана во карпа. Традиционалната локација на таа гробница, денес во црквата Свети Гроб, се смета за најсветото место во христијанството. Исто така, тоа е местото што ја иницираше мојата потрага по вистинскиот Исус. Во текот на 2016 година, неколкупати дојдов во оваа црква за да забележам историско реновирање на Едикуле, капелата во која се наоѓа славниот гроб на Исус. Сега, во недела пред Велигден (според грегоријанскиот календар), се враќам и го гледам во полн сјај, исчистен од саѓи.

ПОД ЕРУСАЛИМ: Контроверзни ископувања под СВЕТИОТ ГРАД откриваат милениуми на религиозни и културни богатства

Неколку часа пред апсењето и распнувањето, според Евангелието, Исус се молел во Гетесиманската градина, веројатно именуван по арамејското име за пресата за маслиново масло. Денес, многу аџии доаѓаат во оваа маслинова шума надвор од ѕидините на Ерусалим за да се сетат на најстрашната ноќ во животот на Исус.

Додека се притискав рамо до рамо со празничните аџии кои чекаа да влезат во малечкиот храм, се сеќавам на тие ноќи што ги поминав тука во празна црква со тим на конзерватори, откривајќи напикани агли со вековни врежани графити и рацете на крстоносните кралеви. Изненаден сум од многуте археолошки откритија направени во текот на годините во Ерусалим и на други места, кои обезбедуваат веродостојност на Светото Писмо и приказната за смртта на Исус, вклучувајќи украсен костур со коски на Кајафа, натпис што го потврдува авторитетот на Понтиј Пилат. и коска од петицата прободена со железно распетие, што се најде во Ерусалим и му припаѓаше на еден Евреин по име Јоханан.

Импресиониран сум и од бројните докази што се вкрстуваат во оваа античка црква. На само неколку метри од гробот Христов, има и други камени гробници од тоа време кои потврдуваат дека оваа црква, двапати уништена и обновена, навистина била изградена на поранешните еврејски гробишта. Се сеќавам дека стоев сам во гробницата откако нејзината мермерна плоча накратко беше отстранета, опседнат со погледот кон еден од најважните споменици во светот – обична варовничка плоча што луѓето ја почитуваа со милениуми, глетка што никој не ја видел во последните илјада години. Денес, за време на мојата посета на Велигден, повторно сум во гробот, набиен со три шалови на облечена Русинка. Мермерот е вратен на место и го штити гробот од нивните бакнежи и сите бројаници и џебни икони со молитви кои постојано се мачкаат со временската полирана површина. Најмладата жена му шепоти на Христа да го излечи синот Јуџин кој има леукемија. Свештеникот што стои пред влезот гласно нè потсетува дека нашето време е истечено и дека другите аџии чекаат, па жените неволно стануваат и излегуваат една по една, јас ги следам. Во тој момент, сфаќам дека академската потрага по историски, неприроден Исус нема многу влијание врз искрените верници. Тоа пребарување ќе биде бесконечно, полно со менување на теории, неодговорени прашања и непомирливи факти. Но, за искрените верници, нивната вера во животот, смртта и воскресението на Синот Божји е доволен доказ.

Извор: natinalgeographic.rs

Сподели
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •