јануари 16, 2021

Здравко Кривокапиќ, нов премиер на Црна Гора

Здравко Кривокапиќ, е новиот премиер на Црна Гора, избран по тридневната дебата во Собранието.

Владата на Црна Гора, предводена од Здравко Кривокапиќ, беше избрана со гласови од 41 пратеник, од вкупно 81 во црногорскиот парламент. Новата црногорска влада е прва што не е формирана од Демократската партија на социјалистите (ДПС) на Мило Шукановиќ, која беше поразена на изборите на 30 август годинава. На тие избори, новоизбраниот премиер, како непартиска личност, беше лидер на најсилната од трите коалиции што ја освоија власта, која во најголем дел е составена од просрпскиот демократски фронт.

Новоизбраниот премиер Кривокапиќ, пред заклетвата, објави дека неговата Влада ќе трае четири години и ќе владее преку спроведување на директна демократија. „Сите треба да изградиме подобра иднина, граѓаните да се чувствуваат подобро и Црна Гора да се трансформира во секоја смисла. Оваа влада ќе биде слуга само на граѓаните. Ова е Влада на жртвите, бидејќи тоа е единствениот начин да се започне со општото добро. Сите министри се жртви и за сите. Се наоѓаме во ситуација кога секој ден е драгоцен. Најважно е што денес беше изразена победата на 41 пратеник, а тоа е победа на народот и граѓаните. Искусете го ова како почеток на нашата нова иднина “, рече Кривокапиќ пред гласањето.

  • Кој е новиот премиер на Црна Гора?

Новата влада ќе има еден потпретседател и 12 министри. Дритан Абазовиќ од УРА е избран за единствен потпретседател, така што, бидејќи Алекса Бешиќ од Демократите претходно беше избран за шеф на парламентот, лидерите на трите победнички коалиции ќе заземат клучни позиции во земјата. Секако, не сметајќи ја позицијата шеф на државата, која останува на Мило Ѓукановиќ, чиј мандат трае до 2023 година. Новата влада беше поддржана од партиски пратеници од списокот „За иднината на Црна Гора“, предводена од Демократскиот фронт, Демократска Црна Гора и Граѓанското движење УРА. Опозициски партии беа ДПС, Социјалдемократите, Социјалдемократската партија, две албански национални партии и Бошњачката партија.

Сподели
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •