јануари 20, 2021

Општините ги задржуваат надлежностите за постапките со дивоградбите (видео)

охридско езеро 1

Државата ќе го уредува охридското крајбрежје. Во текот на следната година се она што е надвор од генералниот план на самиот брег етапно ќе се урбанизира со што ќе се реши проблемот со дивите плажи најави министерот за транспорт и врски Бочварски. Сите оние дивоградби коишто се во заштитената зона ќе бидат отстранети.

Нема да им се одземаат ингеренциите на општините но како Охрид така и Струга ќе мора да го почитува законот и да ги исполни препораките на УНЕСКО.

Инаку со последниот ребаланс на Буџетот, како што најави министерот Бочварски се обезбедени шест милиони денари за Општина Охрид за справување со препораките од УНЕСКО.

Извор: Тв Сител

Сподели
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •