јануари 16, 2021

Германски „ФАЗ“: Полска и Унгарија безмилосно ги туркаат своите интереси

Германскиот печат го коментира полското и унгарското вето.

Полската и унгарската влада „докажаа во последните години дека безмилосно се залагаат за своите интереси“, пишува Франкфуртер алгемајне цајтунг за ветото на Варшава и Будимпешта за усвојувањето на буџетскиот пакет на Европската унија. Случајот се појави и во други германски весници. Опишан е и од порталот dw.com. Италијански медиуми за ветото во ЕУ пишуваат: Полска и Унгарија имаа многу добри причини.

Германскиот печат го коментираше фактот дека Полска и Унгарија ги блокираа одлуките за повеќегодишната финансиска рамка и Фондот за реконструкција. Според „Зидојче цајтунг“, усвојувањето на претпоставените решенија „е вест од егзистенцијално значење за Европа, а исто така лошо за сè повеќе авторитарните влади во Полска и Унгарија“. Како што читаме, постојниот механизам за заштита на владеењето на правото не успеа во случајот на овие земји: „Потребна ни е клаузула што полесно ќе се примени и ќе ги погоди сторителите таму каде што боли: средствата од Брисел. Новиот механизам не е совршен, можеше да биде помоќен, но е значително подобар од статус кво состојбата. Токму затоа владите во Полска и Унгарија толку силно го одбиваат. За возврат, „Франкфуртер алгемајне цајтунг“ пишува дека полската и унгарската влада „во последните години докажаа дека безмилосно се залагаат за своите интереси, не грижејќи се за имиџот“.

Како што може да се прочита во германските весницј „трупата на Виктор Орбан и Качински стана европски аутсајдер. Сепак, парите се исто така и пред се во нивен интерес. Двете земји се најголеми корисници на редовниот буџет. Тие исто така беа великодушно вклучени во коронафондот. (…) Летото, трупите на Виктор Орбан и Качински се чувствуваа уште посилни; првиот бран на пандемија ги погоди помалку од Италија и Шпанија. Сега е поинаку.“.

Die Welt исто така се осврнува на случајот. Списанието проценува дека „двете земји од Централна Европа ја втурнаа Унијата во тешка криза“. Според него, Полска и Унгарија признаваат дека притисокот во земјите најпогодени од пандемијата „ќе биде преголем за да се инсистира на европските вредности, а владите во Рим и Мадрид ќе ги убедат другите земји-членки на компромис“.

„Орбан и Моравиецки играат на време, бидејќи секако не сакаат да се откажат од поддршката за реконструкција и редовните пари на ЕУ од буџетот. Полска е дури еден од најголемите приматели на пари од коронафондот. Сепак, и двајцата можат да чекаат подолго од своите јужноевропски колеги “.

Сподели
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •