октомври 21, 2021

Борисов: Од резолуцијата на Европскиот парламент научив дека има македонско малцинство

За мене беше големо изненадување што неодамнешната резолуција на Европскиот парламент за Бугарија го покрена прашањето за наводно македонско малцинство во Бугарија. 

Во Бугарија нема македонско малцинство. Какво македонско малцинство треба да има во Бугарија? Не знам ништо. Само од резолуцијата дознав дека има една “.

Ова го изјави премиерот Бојко Борисов во интервју за германскиот весник „Франкфуртер алгемајне цајтунг“, објавено во неделата. На крајот од разговорот е достигната темата бугарско вето за почеток на преговорите за членство на Република Македонија во ЕУ. Борисов рече дека „единствената земја што би сакала почеток на пристапни преговори со нашата соседна република дури и повеќе од Германија е Бугарија“.

Неговиот аргумент за резолуција на Европскиот парламент на почетокот на октомври е неиздржан. Овој документ никаде не го споменува македонското малцинство со препорачана сила. Не е познато дали Борисов го прочитал пред да го цитира и ако не го прочитал, кој му ја пренел содржината на овој начин. Прашањето за „македонското малцинство“ постои јавно веќе 30 години, со кое бугарскиот суд се занимаваше повеќе од еднаш и повеќепати беше дискутирано во медиумите.

За време на дебатите во собраниската сала во Брисел пред гласањето на резолуцијата, никој од пратениците, вклучително и бугарските, а особено Ангел Џамбаски од ВМРО, не ја покрена оваа тема во својот говор. Џамбаски предложи (но ова беше одбиено) текстот да содржи упатување на фуснота што се однесува на т.н. ОМО „Илинден“.

Резолуцијата гласи вака:

„Ја повикува бугарската влада да ја засили соработката со меѓународните и локалните набудувачи на човековите права и да ги преземе сите неопходни мерки за ефикасна заштита на правата на малцинствата, особено правата на слобода на изразување и здружување, вклучително и преку имплементација на релевантните пресуди на Европскиот суд за човекови права “.

Веднаш следува упатување на 4 одлуки на Европскиот суд за човекови права (ЕСЧП) за жалби против Бугарија од страна на УМО „Илинден“ од 2006 до 2018 година, бидејќи првата жалба е поднесена во 2000 година, т.е. во времето кога Бојко Борисов влезе во владата и политиката на Бугарија. Тие се за фактот дека бугарскиот суд дури и одби да регистрира организација, презентирајќи неприфатливи аргументи.

Всушност, ЕСЧП зборува во своите одлуки за основните принципи во демократијата и за тоа колку се важни тие да се почитуваат, дури и кога нешто не иритира.

Одлуката за првата жалба, на пример, вели дека во овој случај „интервенцијата на властите против здружението е барем делумно реакција против нејзините ставови и изјави“, но исто така и дека „правото на слобода на изразување е еден од основните принципи на демократското општество“ и еден од неопходните услови за нејзин напредок “и„ се однесува не само на „информации“ или „идеи“ кои се добро примени, сметани за безопасни или рамнодушни, туку и на оние кои се погодени, шокирани Ова се едноставно барања на плурализам, толеранција и ширина на ставовите, без кои не постои „демократско општество“.

Судиите потсетија дека „само убедливи и неприкосновени причини можат да ги оправдаат ограничувањата на правото на слободно здружување“, ги отфрлија еден по еден трите водечки аргументи на Бугарија против регистрацијата на ОМО „Илинден“ и објаснија за разговорот на тужителите за автономија кај Македонците. во Бугарија.

„Сепак, самиот факт дека група лица повикуваат на автономија или дури бараат отцепување на дел од територијата на земјата – со што се бараат темелни уставни и територијални измени – не може автоматски да оправда ограничување на правата утврдени во член 11 од Изразувањето на сепаратистички ставови и инсистирање на територијални промени во говорите, демонстрациите или програмските документи не е еквивалентно, само по себе, на закана за територијалниот интегритет на земјата и националната безбедност “.

Со други зборови, ЕСЧП треба да објасни дека постои разлика помеѓу зборувањето и постапувањето, што веднаш потпаѓа под низа бугарски закони, но Бугарија не дозволува ниту зборување.

Ваквите аргументи на ЕСЧП се повторуваа со години (со скоро половина од нив управува ГЕРБ) и во 2020 година министрите на земјите-членки на Советот на Европа мораа експлицитно да ја потсетат Бугарија дека не реагира систематски на одлуките на судот во Стразбур. ова прашање.

По усвојувањето на резолуцијата во Европскиот парламент, беше потребно да се потсети во Софија дека како членка на ЕУ Бугарија го потпиша и усвои Договорот за Европската унија, а во членот 2 се вели:

„Унијата е основана врз вредностите на почитување на човечкото достоинство, слобода, демократија, еднаквост, владеење на правото и почитување на човековите права, вклучувајќи ги и правата на лицата кои припаѓаат на малцинствата. Овие вредности се заеднички за земјите-членки во општество кое се карактеризира со плурализам, недискриминација, толеранција, правда, солидарност и еднаквост меѓу жените и мажите “.

„Бидејќи бугарските социјалисти гласаа за резолуцијата во Европскиот парламент, тие очигледно исто така веруваат дека такво малцинство живее со нас“, рече Борисов во интервју за германскиот весник. “Наместо да имаме позитивна дебата за европскиот пат на Република Македонија, сега се движиме кон една сосема поинаква дебата. Морам да кажам дека навистина сум загрижен за овој развој”, додаде тој во разговорот што авторот Мајкл Мартенс го потврди за Дневник. дека се одржал на 9 октомври во Софија.

Борисов избегна директен одговор и одржа кратка лекција во историјата за тоа како бугарските комунисти и Коминтерн, контролирани од сталинистичка Москва, ги принудија Бугарите во Македонија да се нарекуваат себеси Македонци. Тој тогаш објасни: „Ако се појават одредени погрешни изјави во процесот на влез во ЕУ и јас не реагирам, моите политички противници ќе речат: Борисов ја продава бугарската историја и се поклонува на притисоците од европските партнери“.

Неговите зборови имплицираат дека тој мислел на „погрешни изјави“ од Скопје. Не е јасно за кои политички противници во Бугарија мисли, бидејќи најсилните повици да не се продава бугарската историја доаѓаат од специфичен „патриотски“ коалициски партнер на ГЕРБ, од кој зависат лично владата и Борисов.

“Можен е компромис. Но, исто така треба да ја знаете приказната”, рече Борисов на почетокот на октомври. Месец и половина подоцна, со оглед на тоа како се одвиваа работите, не беше направен компромис од бугарската влада.

Извор: Дневник.бг

Сподели
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •