јануари 20, 2021

Црна Гора го протера српскиот амбасадор од земјата

Министерството за надворешни работи на Црна Гора го прогласи амбасадорот на Србија Владимир Божовиќ за персона нон грата. Српскиот амбасадор во Црна Гора Владимир Божовиќ се мешаше во внатрешните работи на Црна Гора, изјави црногорското МНР за Радио телевизија Црна Гора.

Српскиот амбасадор во Црна Гора, Владимир Божовиќ е прогласен за непожелна личност и беше замолен да ја напушти Црна Гора, објавија медиумите во Белград и Подгорица денес, повикувајќи се на изјава на Министерството за надворешни работи на Црна Гора (МНР). Се тврди дека српскиот амбасадор „ја омаловажи државата што му пружи дипломатско гостопримство“ и дека неговото однесување е „некомпатибилно со вообичаените и прифатливи стандарди за вршење дипломатска должност“. „Вчера, амбасадорот Божовиќ го нарече нелегалното и нелегитимното Собрание на Подгорица од 1918 година„ ослободување “и„ слободна волја “на црногорскиот народ, со што уште еднаш, на најдиректен начин, омаловажувајќи ја државата што му даде дипломатско гостопримство“, пишува порталот „Вијести“ од Подгорица.

Вестите јавуваат дека Министерството за надворешни работи се повикало на членовите 9 и 41 од Виенската конвенција за дипломатски привилегии и имунитети, врз основа на кои го прогласи српскиот амбасадор во Црна Гора, Владимир Божовиќ за непожелен во саботата и побара од него да ја напушти Црна Гора. Според Хина, црногорскиот МНР сè уште официјално не го објавил соопштението на својата веб-страница, додека државната телевизија РТЦГ ја цитира изјавата, во која се наведува дека однесувањето на српскиот амбасадор е „некомпатибилно со вообичаените и прифатливи стандарди за дипломатска должност“.

Амбасадорот ја пофали одлуката со која се укина суверенитетот на Црна Гора

Се наведува дека „по долго и континуиракно мешање во внатрешните работи на Црна Гора, однесувањето и изјавите некомпатибилни со вообичаените и прифатливи стандарди на дипломатската канцеларија, по неколку вербални и писмени предупредувања за недопуштеноста на таквото однесување“, повторно „ја омаловажува државата што му даде дипломатски гостопримство “. Така, како што РТЦГ ја цитира изјавата на МНР, „го понижи највисокото законодавно и репрезентативно тело – Парламентот на Црна Гора, кој на 29 ноември 2018 година ја донесе Резолуцијата за поништување на одлуките на Парламентот во Подгорица со кој се одзема поранешниот суверенитет на Црна Гора во Кралството Србија и присилно го симна од тронот кралот Никола Петровиќ Његош “.

„Министерството за надворешни работи на Црна Гора го извести Министерството за надворешни работи на Србија за ова на вообичаен начин, со белешка, а нотата ќе му биде предадена и на амбасадорот Божовиќ“, пренесува РТЦГ. Засега нема официјални реакции во Белград.

Сподели
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •