јануари 24, 2021

Американски научници: Тестирањето на антитела во крвта покажуваат помал опсег на зараза

Тестирањето на антитела во крвта за да се утврди инфекцијата со коронавирус дава помали бројки отколку што е реалната состојба, бидејќи антителата постепено исчезнуваат од телото.

Ова го покажала студијата на Американскиот центар за превенција и третман на болести (ЦДЦ) објавена денеска.

Падот на нивото на антителата не мора да значи дека луѓето се изложени на ризик од повторна инфекција, бидејќи тие се заштитени од други делови на имунолошкиот систем и антителата работат дури и по првичната инфекција, велат експертите. Вистинското времетраење на имунитетот сè уште не е познато.

Тестирањето на антитела стана рутина во голем број земји и се изведува на различни нивоа, со репрезентативни причини и често се заснова на примероци од крвни банки.

Тие помогнале да се разбере реалната состојба на епидемијата, со дијагностички тестови кои имаат позитивни резултати само за време на инфекцијата, а не после неа, и кои на некои места се премалку и главно не се прават на луѓе без симптоми.

ЦДЦ зела крв и тестирала повеќе од 3.000 негуватели во 13 американски болници од април до јуни 2020 година. Истражувањето покажало дека 194 лица или 6 проценти имале антитела кон коронавирусот.

Околу два месеци подоцна, 156 од нив биле тестирани, а 94 проценти од нивото на антитела се намалило. На 28 проценти, нивото било под прагот што обично укажува на тоа дека инфекцијата поминала.

„Овие резултати сугерираат дека серолошките тестови несомнено ќе покажат помал број на коронавирусни инфекции во одреден момент и дека негативните тестови не мора да ја исклучат можноста за инфекција“, истакнуваат авторите на студијата.

Колку повеќе симптоми имале учесниците, толку е поголемо нивото на антитела.

Друг заклучок на студијата е дека на индивидуално ниво, не треба да се потпреме на серолошкиот тест за да се утврди дали некој претходно бил заразен со коронавирус, велат научниците.

Сподели
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •