јануари 25, 2021

УЧЕНИЧКА КНИШКА ОД 1947: Децата во Пиринска Македонија покрај бугарски учеле и македонски јазик

Јане Киров објави на Фејсбук ученичка книшка од 1947 година од училиште во Благоевградската околија, некогаш Пиринска Македонија, денес Република Бугарија.„Нашите дечиња учеле македонски јазик и добивале оценка по истиот предмет. Македонските историчари треба погласно да зборуваат за овие работи, ова е голем историски доказ, оти нели денес бугарите велат дека македонскиот јазик не постои и дека ние сме еден ист народ што зборува на ист јазик. Епа ете, не било така“, напиша Јане Киров.

Сподели
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •