јануари 16, 2021

Милошоски: „Моќник“ го почнала Јанева која се занимавала со рекетирање, а го продолжила Фетаи која земала незаконски надоместок

Обвинението за случајот „Моќник“ е правно неиздражмно и политичко, вели пратеникот Антонијо Милошоски, кој е еден од обвинетите во овој случај. Според него ова обвинение е компромитирано бидејќи истрагата ја почнала поранешната специјална јавна обвинителка, Катица Јанева.

-Деновиве ги известив и поканив овој предмет да го следат “Коалицијата за правично судење”, Мисијата на ОБСЕ и Мисијата на ЕУ, со цел самите да се уверат дека се работи за арбитререн правно неоснован и политички мотивиран случај. Обвинителниот акт е компромитиран по два основи, прво истрагата ја почнала специјалната обвинителка Катица Јанева, која се занимавала со рекетирање, а продолжена е од нејзината другарка Фетаи, за која Државниот завод за ревизија утврди дека незаконски земала надоместок од 87.000 евра од СЈО. Свесен сум дека дел од обвинителството е под директна контрола на власта и затоа очекувам тие да го користат аргументот на силата, но одбраната со силата на аргументите ќе докаже дека случајот е правно неиздржан и има политичка димензија и цел, рече Милошоски.

Денешното рочиште се одложи за на 23 декември.

Сподели
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •