јануари 26, 2021

Црна Гора му забрани влез на Владо Георгиев во следните десет години

Откако Министерството за внатрешни работи на Црна Гора ја поништи одлуката со која се забранува влез на пејачот во земјата, полицијата на Херцег Нови донесе ново решение. Полициската администрација на крајот на август објави дека Георгиев е вратен во БиХ од граничниот премин со Црна Гора.

Министерството за внатрешни работи на Црна Гора ја поништи одлуката за забрана за влез на пејачот Владо Георгиев во Црна Гора по жалбата на неговите адвокати, но полициската управа на Херцег Нови повторно му забрани влез на Георгиев за период од 10 години. Ова го соопшти Адвокатската канцеларија Томановиќ, наведувајќи дека полициската управа Херцег Нови во повторената постапка „отиде чекор понатаму во кршење на меѓународните стандарди и уставно загарантираните права и не постапи во согласност со законските и уставните обврски, но донесе законски неодржливо, незаконско и неуставно решение“. „Министерството за внатрешни работи ја прифати жалбата на канцеларијата на Томановиќ дека забраната за влез е законски неодржлива“, пренесуваат црногорските медиуми. Полицијата му забрани влез на Георгиев во Црна Гора до мај 2030 година, се додава. „Во меѓународната правна пракса, формата на деградирачки третман на поединецот секогаш постои кога државата постапува без легитимна цел, непропорционално и наменско навредување на поединецот, бидејќи странец има права загарантирани со бројни меѓународни правни документи при влегувањето во земјата“, се вели во соопштението.

Вратен од границата

Полициската администрација кон крајот на август соопшти дека Георгиев бил вратен во Босна и Херцеговина од граничниот премин Ситница, „поради забрана за влез во Црна Гора“. Како што изјави тогаш, во образложението беше наведено дека му е забрането да влегува затоа што „тоа се бара од причини на национално, односно внатрешно обезбедување или јавно здравје“. „ДПС (Демократска партија на социјалистите) соопти дека тој чекор претставува пресметка со Србите … На здравје за вашето здравје!“, напиша тогаш Георгиев на Твитер. Коалицијата „Мирот е наша нација“ тогаш објави дека пејачот доби забрана за влез поради неговата поддршка за оваа коалиција.

Сподели
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •