јануари 27, 2021

Зошто богатите земји се толку ранливи на ковид-19?

Италија-корона

Само врз основа на возраста на луѓето, вие би очекувале болеста да биде десет пати посмртоносна во Италија отколку во Уганда.

Скоро една година во пандемијата, истражувачите идентификуваа десетици фактори кои можат да ги зголемат шансите на лицето да умре од ковид-19, вклучувајќи хипертензија, дијабетес и дебелина. Но, најголемиот фактор на ризик од сите е да се биде стар. Луѓето во нивните 60-ти години имаат двојно поголема веројатност да умрат од ковид-19 отколку оние во нивните 50-ти години; стапката на смртност кај 70-годишници сè уште е поголема. Навистина, веројатноста за смрт од болеста приближно двојно се зголемува на секои осум години. Ова помага да се објасни зошто постарите, побогати земји поминале полошо отколку што се очекувало во пандемијата, во споредба со помладите, посиромашните.

За да се процени ранливоста на земјата кон ковид-19, „Економист“ ги комбинираше податоците за населението од Обединетите нации со стапките на смртност по возрасни категории. Вториот беше проценет со употреба на податоци од Бразил, Данска, Англија, Шведска, Италија, Холандија, Шпанија и делови од Швајцарија и САД. Од овие податоци пресметавме смртност прилагодена според возраста: веројатноста дека случајно избрана личност од дадена земја ќе умре доколку се разболи од ковид-19, претпоставувајќи пристап до здравствена заштита слична на онаа што е достапна во земјите земени како примерок.

Сподели
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •