јануари 27, 2021

Македонија се приклучи кон санкциите против Белорусија

Седум европски земји кои не се членки на ЕУ се придружија на санкциите наметнати од 27-члениот блок кон Белорусија како одговор на бруталната акција за протестите на демократијата предизвикани од спорните претседателски избори во август.

Шефот за надворешна политика на ЕУ, Жозеп Борел, во изјавата на 20 ноември рече дека седумте земји ги вклучуваат кандидатите за ЕУ ​​Република Македонија, Црна Гора и Албанија, како и Исланд, Лихтенштајн, Норвешка и Украина.

Александар Лукашенко, кој владееше со Белорусија 26 години, се соочуваш со речиси секојдневни протести кои повикуваат на негова оставка уште од претседателските избори на 9 август, за кои според опозицијата се наместени и Западот одбива да ги признае.

Сподели
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •