декември 2, 2020

Православните верници во Белград го бакнуваат стаклениот капак над телото на патријархот Иринеј

АРКОТ со телото на патријархот Иринеј од Патријаршијата на Српската православна црква е изложен во белградската црква Св. Архангел Михаил. Интересно, телото на патријархот Иринеј, кој почина како резултат на ковид-19, за разлика од телото на Амфилохије, е покриено со проѕирно стакло. Толпи луѓе се собраа во и пред црквата.

Верниците го бакнуваат покровот над телото на Иринеј. Властите им наредија на насобраните да носат маски и забранија бакнување на мртвото тело на патријархот, поради што беше ставена транспарентен покрив над телото. Српската државна телевизија РТС емитуваше снимки од црквата, каде голем број луѓе се собрани околу ковчегот, а многу малку од нив носат маски. Не треба да се спомене дека бакнувањето на истото место на покривот е, благо речено, нехигиенско и потенцијално опасно поради можноста за инфекција со коронавирус.

Сподели
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •