јуни 22, 2021

Денеска е Собор на св. архангел Михаил

Овој празник е утврден во четвртиот век, за да го дефинира правилното почитување на ангелите.

Празниот е во чест на сите ангелски чинови. Наречен е Собор на свети архангел Михаил, зашто архангел Михаил е војвода на целата ангелска војска.

Учењето за ангелите е инаку собрано во книгата на псевдо-Дионисиј Ареопагит „За небесната хиерархија“. Постојат девет ангелски чинови: шестокрилите Серафими, многуоките Херувими, богоносните Престоли, потоа Господствата, Силите, Властите, Начелата, Архангелите и Ангелите.

Сподели
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •