јули 27, 2021

ФАО: Следната пандемија може да биде предизвикана од отпорност на микроорганизмите на лекови

Микроорганизмите се сè поотпорни на лекови и овој проблем може да стане извор на нова пандемија со сериозни импликации врз здравјето на луѓето, земјоделско-прехранбените системи и економијата, предупреди Агенцијата за храна и земјоделство на ООН (ФАО). Микроорганизмите стануваат поотпорни на лекови, а процесот се забрзува со зголемената употреба на агенси за нивно уништување кај луѓето, животните и земјоделските култури, соопшти ФАО по повод Светската недела на свеста за заразни болести, која се слави од 18 до 24 ноември.

Најмалку 700.000 луѓе годишно умираат од заразни болести на респираторниот тракт, уринарниот систем и сексуално преносливи болести, кои се потешко се лекуваат поради отпорноста на лекови, потсетува агенцијата на Обединетите нации. Отпорноста на лекови е исто така сè поприсутна во земјоделско-прехранбените системи и ја загрозува глобалната безбедност на храната, соопшти ФАО. „Низ целиот свет, луѓето, животните и растенијата веќе умираат од инфекции кои не можат да се третираат дури и со најсилните антимикробни лекови“, нагласуваат тие. „Ако не се реши проблемот со отпорноста на лекови на микроорганизмите, следната пандемија со која ќе се соочиме може да биде бактериска и многу поубиствена, поради лекови што веќе не работат“, рече заменик-генералниот директор на ФАО, Марија Хелена Семедо. Отпорноста на лекови на микроорганизмите е една од глобалните закани, потенцијално поопасна од коронавирусот, заклучува ФАО.

Чиста вода, добра храна

Секторот за храна и земјоделство има клучна улога во решавањето на овој проблем, бидејќи во многу делови на светот антимикробните лекови се користат многу повеќе во сточарството отколку во заштитата на здравјето на луѓето. Процесот го засилува силниот раст на побарувачката на храна, како резултат на растечката човечка популација, а научниците не се во можност да одржат чекор и да осмислуваат нови лекови со иста брзина, загрозувајќи го глобалниот систем на храна, безбедноста на храната, здравствените системи и економијата, соопшти ФАО. Затоа, агенцијата ќе формира тим експерти на 23 ноември, вклучувајќи земјоделци, ветеринари, епидемиолози и научници, за да бараат решенија во земјоделскиот сектор и политика, насочена кон посоодветна употреба на антимикробни средства и ефикасна превенција на болести. Во меѓувреме, тие им предлагаат на земјоделците и актерите во синџирот на исхрана темелно да ги мијат рацете, облеката и обувките и работните површини пред и по контактот со животни и производи. Тие исто така мора да се грижат за здравјето на животните, кои треба да живеат без стрес. Чистата вода и добра храна за животните се исто така важни, кои треба да се чуваат суви и заштитени од глодари, птици, инсекти и други животни кои можат да пренесат бактерии.

Лекцијата треба да се научи од “Ковид-19”

ФАО, исто така, нагласува дека употребата на пестициди треба да биде последно средство, кога сите други ќе бидат исцрпени. На потрошувачите им се препорачува добро да ја загреваат храната и да не ја загреваат повторно. Температурата во фрижидерите и во транспортот мора да биде на соодветно ниско ниво, особено кога станува збор за сурово месо. Ги повикува политичарите на ФАО да ја направат борбата против резистентните микроорганизми приоритет и итно да дефинираат мерки за решавање на проблемот, во соработка со сите засегнати страни, со цел да се направат стратегиите и законите што е можно поефикасни. Иницијативата на ФАО ги вклучува и Светската организација за здравје на животните (ОИЕ) и Светската здравствена организација (СЗО), кои треба да им помогнат на земјите во борбата против резистентните соеви на микроорганизми, со цел унифициран пристап кон проблемот. „Ковид-19 ни покажа дека здравјето на луѓето, животните и животната средина никогаш не било толку тесно испреплетено во историјата како што е денес“, истакнува ФАО.

Сподели
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •