декември 6, 2020

Европските лидери разговараа за унгарско-полската блокада на буџетот дури 15 минути

Дебатата за унгарско-полската блокада на повеќегодишниот буџет и планот за закрепнување што го отвори виртуелниот европски самит траеше само 15 минути, со само пет учесници.

Полска и Унгарија го блокираат буџетот на ЕУ

Блокадата, што може да доведе до голема криза, беше воведена од претседателот на Европскиот совет Шарл Мишел, проследен од германската канцеларка Ангела Меркел, чија земја е претседател на Советот на ЕУ, која накратко ја опиша моменталната состојба. Говореа и унгарските и полските премиери Виктор Орбан и Матеуш Моравиецки, кои блокираат седумгодишен план за буџет и закрепнување, пакет во вкупен износ од 1.824 милијарди евра, бидејќи не се согласуваат дека распределбата на европските средства треба да е условена од почитување на владеењето на правото. Петти говорник беше словенечкиот премиер Јанез Јанша, кој во писмото до лидерите на ЕУ покажа целосно разбирање за унгарските и полските аргументи, иако Словенија не го блокираше усвојувањето на пакетот.

Дипломатски извори велат дека Мишел ги контактирал сите лидери на земјите-членки пред самитот за да се осигура дека „дебатата е под контрола“. „Тие не ја потценуваат сериозноста на ситуацијата.“ Не се очекуваше многу од самата дискусија, имајќи предвид дека станува збор за видео состанок, несоодветен формат за дискутирање на такви комплексни прашања за кои е невозможно да се напредува без директни разговори и билатерални средби. Дипломатски извори посочуваат дека тие „не ја потценуваат сериозноста на ситуацијата“ и велат дека политичкиот договор постигнат на самитот во јули треба да се спроведе што е можно побрзо, со донесување на потребните закони.

Во јули, лидерите на ЕУ постигнаа политички договор за нов седумгодишен буџет за 2021-2027 година вреден 1074 милијарди евра и план за закрепнување од 750 милијарди евра, од кои 390 милијарди се грантови и 360 милијарди се заеми. Вкупно, тоа е над 1800 милијарди евра. За да се спроведе овој политички договор, потребен е законодавен процес, кој е работа на Советот и на Европскиот парламент. Сега процесот е заглавен поради противењето на Унгарија и Полска. Неопходно е да се најде излез од оваа ситуација што е можно поскоро со оглед на тешката економска состојба како резултат на пандемијата на коронавирусите. Повеќето земји-членки посочуваат дека итно им се потребни европските фондови и дека е недозволиво сите да бидат заложници на двете земји. Откако разговараа за повеќегодишниот буџет и планот за закрепнување, лидерите го продолжија самитот дискутирајќи за координација на борбата против пандемијата на коронавирусите.

Сподели
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •