јуни 21, 2021

Захариева: Македонија не е подготвена за преговори со ЕУ

Доколку Бугарија замижи на фактот дека Македонија продолжува да ја следи идеологијата поставена од Сталин и Тито, тоа би било од корист за Москва. Вака, министерката за надворешни работи Екатерина Захариева коментираше утрово на БТВ дека со запирање на процесот на пристапување на Македонија во ЕУ, Бугарија работи во служба на Русија.

На 17 ноември ќе се одржи Совет за општи работи на ЕУ за да се донесе одлука за можниот почеток на преговорите. Захариева рече дека Бугарија нема да каже да.

„Нивната идеологија продолжува да се развива како што планираа Тито и Сталин. Затворајќи ги очите, ние ја работиме работата на Москва“, рече бугарскиот министер за надворешни работи.

„Не сметаме дека во моментот тие се подготвени да ги исполнат условите да започнат преговори“, рече Захариева, потсетувајќи на позицијата на Бугарија: Скопје не го спроведува во целост договорот за соседство потпишан во 2017 година, целата државна политика се заснова на омраза кон Бугарија и нејзините луѓе, а активноста на историската комисија беше прекината еднострано.

„Никој не го оспорува нивното право да се самоопределуваат и да го нарекуваат нивниот јазик како што сакаат, но ние не се согласуваме дека правото на самоопределување треба да се заснова на омраза, кражба на историјата и негирање на Бугарија и бугарскиот јазик“, додаде таа.

Нема начин да се каже „да“ во оваа фаза, нагласи министерот. Таа додаде дека Бугарија има испружена рака кон Македонија.

Сподели
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •