ноември 29, 2020

СЗО преговара за руската вакцина Спутник V, таа има 92% ефикасност

Светската здравствена организација во моментов е во преговори со рускиот институт кој ја развива вакцината против Ковид-19 Спутник V, за можноста да биде вклучена во списокот за итна употреба на вакцината.

Со ставањето списокот на итни вакцини, СЗО вакцината би им ја препорачала за употреба на земјите-членки.

„Се радуваме што ќе добиеме податоци за нивната вакцина Спутник V. Ако се утврди дека производот доставен на евалуација ги исполнува критериумите за вклучување во списокот, СЗО ќе ги објави резултатите, соопшти СЗО.

Според резултатите, се покажа дека руската вакцина е 92 проценти ефекасна во заштитата на населението од корона вирусот.

Сподели
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •