ноември 27, 2020

Во Хрватска започна со работа првата комерцијална 5G мрежа

Хрватска од денес ја доби првата комерцијална 5G мрежа. За почеток мрежата ќе биде достапна на подрачјето на Загреб, Риека, Сплит, Осијек, Самобор и Света Недела во мрежата на Хрватски Телеком. Како што истакнаа, 5G мрежата ќе овозможи поврзување и автоматизација на голем број сензори, индустриски уреди, автономни возила, дронови и понатамошен развој на телемедицината.

„Комерцијалниот почеток на работата на 5G мрежата е голем пресврт за Хрватски Телеком, но и за целата телекомуникациска индустрија во Хрватска затоа што денес ја претставуваме иднината. Со 5G мрежата создаваме прилики за бројни иновации кои ќе овозможат економски и социјален развој. Денес ги претставуваме темелите на иднината и горд сум што Хрватски Телеком повторно ги поместува границите и поставува нови стандарди. Со овој технолошки чекор продолжуваме да градиме свет со подобри можности заснован на иновации, технолошки напредок и овозможување прилики кои дигитализацијата им ги дава на сите“, изјави Костас Небис, претседател на Управата на Хрватски Телеком.

Почетокот на работата на комерцијалната 5G мрежата е резултат на активностите кои Хрватски Телеком ги започна уште во март минатата година, а предуслов за тавкиот голем чекор беше модернизацијата на мобилната мрежа.

Од Хрватски Телеком појаснија дека 5G мрежата која моментално да имплементираат почива на технологија за динамично делење на спектарот – DSS (Dynamic Spectrum Sharing), чија примена овозможува моментална употреба на постојните фреквенции за 5G. Технологијата за динамично делење на спектарот овозможува брза имплементација на 5G мрежата и ја намалува потребата за нови базни станици и локации на специфични 5G фреквенции. Ако корисниците сакаат да ја испробаат 5G мрежата, мора да имаат компатибилен мобилен уред и активирана 5G брзина во својата тарифа.

Сподели
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •