октомври 24, 2020

ЈСП Скопје со загуба од 4 милиони евра

За 62,5 отсто е намален бројот на патници во јавниот превоз од почетокот на пандемија на ковид-19 до сега.

Кога започна пандемијата една од првите мерки беше намалување на капацитетот на патници од 75 отсто во автобусите со што претпријатието досега претрпело загуба од 4 милиони евра.

Бројот на патници во ЈСП Скопје, како и во приватните превозници значително е намален, а од март месец досега изнесува 12.064.455, додека пак во 2019 година овој број изнесувал 32.148.854.

Број на валидации во автобусите на ЈСП „Скопје“ и приватните превозници

Месец            2019                                   2020

Март            5.685.383                            2.731.699

Април          5.237.154                               597.374

Мај               5.143.870                            1.064.518

Јуни             4.260.896                             1.634.768

Јули             3.946.298                             1.868.372

Август          3.398.976                             1.783.904

Септември  4.476.277                              2.383.820

Вкупно        32.148.854                   12.064.455

Намалувањето може да се види и според бројот на валидации. Во март месец во 2019 година се возеле 5.685.383, додека пак во 2020 година бројот е намален на 2.731.699.

Најголем пад има во месец април кога се возеле само 597.374 патници, додека пак во 2019 година овој број изнесувал 5.237.154.

Имено, по нагло зголемениот број на нови случаи со коронавирус, Комисијата за заразни болести и министерот за здравство Венко Филипче посочуваат дека дел од новите мерки коишто се препорачани до Владата ќе биде и ограничување на капацитетот на патници во јавниот превоз до 50 отсто.

Сподели
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •