октомври 20, 2020

Проф. Цанков во интервју за Ковид-19 – починатиот да е со маска

Дали ќе го прележиме вирусот полесно или потешко зависи од гените

Сподели
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Проф. Александар Цанков е раководител на Одделот за хистопатологија и обдукција на Институтот за медицинска генетика и патологија на Универзитетот во Базел во Швајцарија. Завршил медицина во Бугарија и во Австрија, каде што е специјализиран за патологија, а неговите истражувачки интереси се од областа на леукемиите и лимфомите. Пред десет години (на 35-годишна возраст) стана професор на Медицинскиот универзитет во Базел. Од самиот почеток на пандемијата, таа беше вклучена во обдукција на жртви на КОВИД-19, а потоа и во обработка и анализа на податоци. На 11-от Национален конгрес за заразни болести во Софија, тој презентираше студија од Универзитетот во Базел, објавена во „New England Journal of Medicine“, како и тековни податоци поврзани со патогенезата на новата болест.

Проф. Цанков, зошто студијата во која учествувавте е клучна за да научите повеќе за COVID-19?

Важно е од две причини – од март до мај, извршивме 25 обдукции, што им помогна на другите патолози да ги надминат своите стравови, а исто така доведоа до отстранување на избрзани препораки и забрани за обдукција на жртви на КОВИД-19. И второ, можевме да откриеме како реагира вирусот со човечкото тело, како го оштетува и да ги покажеме причините за смртта. Овие откритија се покажаа многу важни за клиничарите, кои на почетокот на пандемијата не знаеја како да ја третираат оваа болест.

Роднини кои го погребуваат починатиот од КОВИД-19, на што треба да внимаваат? Веќе е познато дека вирулентен вирус може да се најде во труп 17 дена по смртта.

Општо земено, заразните делови се носот и устата, што значи дека е крајно непожелно роднините да го бакнуваат починатиот. Во оваа смисла, ставањето маска на лицето на починатиот не е лошо, бидејќи многу добро покажува дека овој дел не треба да се допира. Друг заразен дел се зглобовите. Задржувањето на потребното растојание, збогувањето не е проблем, со оглед на фактот дека лицето за жал повеќе не дише. А погребните работници мора да работат со ракавици, можеби носејќи маски. Тука мора да нагласам дека колку е заразен лешот зависи главно од тоа во која фаза на болеста починало лицето.

Ова е ваше откритие?

Не, на форензичарите во Франкфурт. Најзаразни се луѓето кои починале помеѓу вториот и единаесеттиот ден од болеста. Тогаш тие имаат високо и заразено вирусно оптоварување. И како што напредува болеста – по 12-тиот ден, лицето станува сè помалку заразено, без оглед на вирусното оптоварување.

Имате обдуцирано 25 лица со просечна возраст од 76 години, повеќето мажи и откривте дека скоро сите имале хипертензија. Дали овој заклучок е направен според клиничката слика или сте ги регистрирале последиците од високиот крвен притисок?

И двете – најдовме докази за атеросклероза и срцева хипертрофија (зголемување на срцето), промени во бубрежните артерии и артериоли, мали крвни садови кои се карактеристични за висок крвен притисок. Второто најчесто заболување беше прекумерната тежина. Дијабетичари беа околу 30%, но пушачи – колку што се во оваа возрасна популација. Новата работа е дека 30% од починатите имаа срцева амилоидоза. Ова е акумулација на вишок протеин во срцето – релативно ретка болест, која, сепак, значително го уништува срцевиот систем. Во формата во која го најдовме, телото толерира релативно долго време, но очигледно во голема мера ја намалува толеранцијата на човечкото тело со КОВИД-19.

Кои промени ги најдовте во белите дробови на починатиот?

Апсолутно кај сите – сериозен оток и застој на крв. Во скоро сите – дифузно оштетување на алвеолите, кое лекарите го нарекуваат синдром на акутен респираторен дистрес. И радиолозите го опишуваат како „матирано стакло“.

На кој ден од почетокот на симптомите се забележува овој оток?

Човекот, кој почина наскоро по инфекцијата, беше болен само 3 дена. Но, не знам кога се појави отокот.

Дали пневмонијата е задолжителна? Или е секундарно на дополнителна бактериска инфекција?

Трето, пневмонијата се развива по хронолошки редослед. Да, тоа е секундарно и забележавме бактериска пневмонија кај 30% од починатите. Исто така, откривме дека една третина од починатите имале неочекуван белодробен тромбоемболизам, а под микроскоп се покажало дека повеќето пациенти имаат микротромбоза на белите дробови. И овие тромбоемболизами може да бидат причина за она што беше кажано за Кина – дека луѓето буквално паѓаа и умираа на улица. Затоа денес антикоагулантна терапија (разредување на крв) е вклучена во третманот од првиот ден.

Што се наоѓа во другите органи?

Дифузна микроангиопатија – општо оштетување на малите крвни садови, а најпогодени се белите дробови, бубрезите и во помала мера срцето. Повеќето пациенти развиваат откажување на бубрезите, што исто така беше ново за нас. Се развива енцефалопатија (промени во функцијата на мозокот), за што веруваме дека ние и нашите колеги во Хамбург се гледаат кај многу други пациенти со заразни болести, односно не е специфична за КОВИД-19. Ова укажува дека е веројатно реверзибилен. Истото важи и за кардиопатијата. Мозокот и срцето не се фокусни органи на вирусот.

Како е објаснето наглото влошување на состојбата кај некои пациенти по 7-8 дена?

Со почетокот на микротромбозата, особено во белодробната циркулација, што доведува до проблем во снабдувањето со кислород на целото тело, како и со активирање на неспецифични воспалителни програми што доведуваат до дополнително сериозно оштетување.

На луѓето кои доживеале потежок КОВИД-19 им требаат месеци да се опорават и сите се жалат на тежок замор. Кое е вашето објаснување?

Ова, според мое мислење, е поврзано со хипоксемија (намалено количество кислород во крвта) како резултат на дифузно оштетување на малите крвни садови.

Во една статија во „Nature Communication“, болеста е поделена на две фази – рана КОВИД и доцна КОВИД?

Да, и забележавме две фази – почетни – со голема количина на вирус и силен одговор на интерферон, што веројатно може да се потисне со ремдесивир и дексаметазон. И доцна КОВИД – со мал вирус, силен клеточен инфламаторен одговор и активност на комплементот, поради што треба да се размисли да се вклучите комплементен блокер и евентуално антибиотик такролимус со цел да се намали штетата од овој одговор.

Што одредува дали ќе имате лесна или сериозна КОВИД?

Од гените што ги имаме. Податоците за тоа како варијантни гени кои ги кодираат состојките во реакцијата на интерферон се поврзани со различната сериозност на клиничката слика, беа објавени пред 2 недели од Универзитетот Рокфелер во САД. На пример, Латиноамериканците се потешко болни.

Кое е вашето мислење за лечење со рековалесцентна плазма?

Мислам дека има два позитивни ефекти. Дури и без антитела, тоа е многу корисно затоа што ги содржи апсолутно сите фактори на згрутчување на крвта и антикоагулација и во одреден момент може да го балансира ужасно неурамнотежениот систем на згрутчување на крвта во COVID-19. И второ, со достапните антитела против протеинот на адхезија на вирусот, тој е ефикасен на почетокот на болеста, кога ширењето и реплицирањето на вирусот во организмот е голем проблем. Затоа, треба да се внесе на почетокот на болеста, а не на крајот.

Што мислите за ситуацијата во Бугарија?

Според мене, немаше сериозен прв бран во Бугарија и сега, кога ќе дојде вториот бран, многу луѓе од ризичните групи веќе научија да се заштитат. Како и во цела Источна Европа, смртноста беше помала. Ова е веројатно затоа што најранливата група во оваа пандемија (мажи над 75 години) во Бугарија е многу застапена. Колку што ми е познато, просечниот животен век на еден Бугарин е околу 70 години, просечната возраст на мажите кои починале од КОВИД-19 во Европа е 75 години.

Извор: clubz.bg

Сподели
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •