октомври 20, 2020

Вистината за PCR ТЕСТОВИТЕ

ПЦР тест Ковид-19

На PCR (Polymerase chain reaction) тестовите денеска се гледа како на животна пресвртница и главен аусвајс за тоа во кој дел од логорот ќе бидете сместени. А многу лошо се интерпетира сето тоа. Ако PCR тест ви детектира присуство на коронавирус, тоа не значи дека сте болен од вирусот. Исто како што ако ви најдат покачено ниво на железо во крвта, не значи дека сте се претвориле во наковална.

Изумител на PCR тестовите е доктор Кери Банкс Мулис, кој почина лани.

Било кој учебник по микробиологија во поглавје Инфекција и заразна болест пишува: контаминација, колонизација, инфекција и заразна болест.

За болест треба клиничка слика. Ако е инапарентна инфекција (без симптоми), треба реакција на организмот кон причинителот (леукоцити, црп, антитела итн). При контаминација и колонизација нема реакција на организмот.

E.coli е супер пример. Ако е најдена во мал број во урината тоа е контаминација. Најдена е во над 1 милион во 1 мл, во седиментот на урина (нема леукоцити, нема симптоми), тоа е колонизација. Ако има маса леукоцити и изолирана бактерија, тоа е инфекција без симптоми, и на крај ако има симптоми, изолирана бактерија во над милион на мл и маса леукоцити, тоа е болест.

Значи и при контаминација и при колонизација и при инфекција и при болест изолираме E.coli, но само при болест или инфекција соопштуваме позитивен резултат. Кај Ковид 19 само еден брис од носот и се пишува заболен, а може да е контаминација, колонизација или инфекција. Нонсенс. Нас така не учеле, ние така ги учиме студентите и сега треба да докажуваме дали рнк на овој вирус во носот е болест. Дали E.coli во урина е болест. Може да е, може да не е. Треба клинички преглед, други тестови итн.

Од кај Ковид 19 испадна исклучок? Заболени, па оздравени. Ниту заболеле, а нормално ниту оздравеле, само имале позитивен наод во носот и толку.

Мерал А Груби

Сподели
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •