октомври 25, 2020

ДВЕТЕ СТРАНИ НА ПАНДЕМИЈАТА – РЕКОРДНО БОГАТСТВО НА МИЛИЈАРДЕРИ И ЗГОЛЕМУВАЊЕ НА ЕКСТРЕМНАТА СИРОМАШТИЈА

За време на пандемијата, вредноста на нешто повеќе од две илјади милијардери во светот достигна 10 трилиони долари. Кризата од друга страна, доведе до крајна сиромаштија околу 100 милиони луѓе кои живеат со помалку од 1,9 долари на ден, предизвикувајќи загриженост за продлабочување на економските нееднаквости, пишуваат светските медиуми.

Илјадници милијарди долари во рацете на 2.189 луѓе

Богатството на милијардери ширум светот достигна рекордни нивоа за време на пандемијата, бидејќи многумина ги интензивираа ризичните инвестиции на бурните финансиски пазари и профитираа од технолошкиот бум, пишува Фајненшл тајмс.

Нивното колективно богатство, според годишното истражување на швајцарската банка УБС, достигна 10,2 илјади милијарди долари ова лето, што го надмина претходниот рекорд од 2017 година, но исто така го зголеми и бројот на милијардери на 2.189, во споредба со 2.158 во 2017 година. .

Иако богатството на милијардери се намали од собраните статистички податоци во јули, главно се должи на падот на берзите, податоците сугерираа, дека се уште е далеку над својот минимум во 2020 година, кога во април нивното заедничко богатство падна до осум илјади милијарди долари поради шокот од пандемијата.

Сподели
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •