октомври 29, 2020

Македонија испратила прашања до Русија за вакцината Спутник

Македонија испратила прашања до Русија преку рускиот амбасадор во земјава за да добие повеќе информации за руската вакцина за Ковид-19, Спутник.

-Го чекаме одговорот, пративме прашања до рускиот амбасадор кој неколку пати иницираше соработката за вакцианта. Пративме прашања до каде е клиничката студија, кога може да се очекува, колкваба ќе биде цената…
Ги пратиме и другите вакцини, аплициравме и за Ковакс механизмот кој овозможува рамомерна распределба на вакцината штом таа ќе биде достапна. Стручните препопарки се дека прво треба да се ваквинираат ризичните групи: постарите и хронично болните. Ние аплицираме за 400.000 граѓани (20 посто од населението) да има по две дози, значи 800.000 дози, рече Филипче.

Сподели
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •