октомври 26, 2020

Женева воведува минималец од 25 долари на час

ГЛАСАЧИТЕ во Жeенева, Швајцарија, го поддржаа воведувањето минимална плата во нивниот кантон што би изнесувала 25 УСД на час и се верува дека е највисока во светот. Според податоците на владата, 58 проценти од гласачите во кантонот гласале за минимална плата од 23 швајцарски франци на час, поддржана од коалицијата на синдикати, насочена кон „борба против сиромаштијата, поттикнување социјална интеграција и придонес кон почитување на човечкото достоинство“.

Швајцарија нема закони за минимална плата на национално ниво, а Женева е првиот од 26 кантони што гласаа за него на референдум во последните неколку години по Нојхател, Јуре и Тичино, пишува Си-Ен-Ен. „Новата минимална плата ќе се однесува на околу шест проценти од работниците во кантонот од 1 ноември“, изјави за Си-ен-ен државниот советник во Женева, Мауро Поџи.

Синдикати: Ова е историска победа

Синдикалот „Комунауте“ го опиша резултатот како „историска победа од која директно ќе имаат корист 30.000 работници, вклучително и две третини од жените“. Одлуката ја пофали и Мишел Шарат, претседател на „Групенмент трансфронталиер европеин“, асоцијација на работници што патуваа меѓу Женева и блиската Франција. Шарат за лондонски „Гардијан“ изјави дека пандемијата на коронавирусите „покажа дека одреден дел од швајцарското население не може да живее во Женева“ и изјави дека новата минимална плата е „навистина минимална за да луѓето не паднат под границата на сиромаштијата и во многу тешка ситуација“.

Државниот совет на Женева, локалната извршна власт, се изјасни против оваа мерка, нагласувајќи дека новата минимална плата ќе биде највисока во светот. Швајцарскиот систем на директна демократија ги повикува гласачите да ги остваруваат своите права четири пати годишно, а исто така им овозможува на граѓаните да собираат потписи за „народни иницијативи“. „Во два наврати во минатото, иницијативите за воведување на задолжителна минимална плата во Женева беа ставени на референдум и беа отфрлени“, рече Поџа, кој е одговорен за Одделот за социјално осигурување, труд и здравје во кантонот Женева. Две претходни гласања беа одржани во 2011 и 2014 година, а во вториот случај станува збор за национален референдум за воведување минимална плата од 22 швајцарски франци на час, на што се спротивставија 76 проценти од гласачите. „Новото гласање за ова прашање, на 27 септември, прифати часовна стапка од 23 швајцарски франци, или нешто повеќе од 4.000 франци месечно за 41 – часовно работно време неделно“, изјави Поџа за Си-Ен-Ен.

Женева е 10-от најскап град во светот

Додека часовната стапка од 25 американски долари може да изгледа зачудувачки од американска перспектива, бидејќи во САД минималната часовна стапка е 7,25 долари, сепак контекстот е важен. Женева е 10-от најскап град во светот. Со примања од околу 4.000 франци, работниците едвај се издигнуваат над линијата на сиромаштија од 3.968 франци за домаќинство со двајца возрасни и две деца на возраст под 14 години, проценува Швајцарскиот федерален завод за статистика во 2018 година.

Швајцарија е меѓу најбогатите земји во светот, но не успеа да ја заштити својата економија од штетните ефекти на пандемијата на коронавирусите. Група владини економски експерти очекуваат БДП на Швајцарија да падне околу 6,2 проценти оваа година (најголем пад од 1975 година), а просечната невработеност ќе биде околу 3,8 проценти. Мајкл Грамп, главен економист на Делоит за Швајцарија, рече дека тој верува дека пандемијата на коронавирусите влијаела на гласачите да ја прифатат иницијативата за минимална плата. Мерките за заклучување во Швајцарија најмногу ги погодија работниците во услужниот сектор со ниски приходи. “Мислам дека многумина сфатија колку луѓе работат во овие сектори. Не секој работи во банки и фабрики за чоколади. Имаме и широк услужен сектор кој беше тешко погоден од заклучувањето. Тоа секако и помогна на иницијативата да добие скоро 60 проценти од гласовите”, рече тој, за Си-Ен-Ен, додавајќи дека верува оти повеќе кантони ќе донесат закони за минимална плата во иднина. Но, Поџа не верува дека пандемијата имала значително влијание врз гласањето. „Во споредба со другите земји и со оглед на силната мрежа за социјална безбедност на Швајцарија, економските последици од ковид-19 во моментов се намалуваат, иако загубите на работни места веќе се случуваат во директно погодени сектори, како што се туризмот, хотелите и рестораните.

Километарски редици за бесплатна храна

Затворањето на работните места ги натера луѓето да побараат помош. Километарските редици за бесплатна храна во Женева се најдоа во насловните страници низ целиот свет, а ваквите сцени може да се видат и денес, тврди Карло Велики Ернандез, ко-основач на Караване Де Солидарите, активистичка група во Женева, која организираше дистрибуција на храна за време на пандемијата. Хернандез за Си-Ен-Ен изјави дека неговата организација пружала помош на 6.000 до 9.000 луѓе секоја недела за време на пандемијата, дистрибуирајќи вреќи со свежи производи и суви производи, главно од донации. Хернандез смета дека усвојувањето на минималната плата во Женева било потребно бидејќи невработеноста претставува егзистенцијална закана за многу работници со ниски примања во градот. „Toе се случи овие луѓе да немаат што да јадат“, вели Хернандез.

Сподели
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •