мај 28, 2023

На пациентот во Чаковец му ставиле медицински бензин, кој е сличен на обичниот бензин, место физиолошки раствор за дијализа: Починал на лице место!.

На пациентот кој починал за време на рутинската постапка за хемодијализа, медицинската сестра наместо физиолошки раствор, му вбризгала медицински бензин, неофицијално е потврдено од Жупаниската болница во хрватскиот град Чаковец.

Тоа е течен медицински бензин, прочистен бензин. Тој е отровен и запалив како и обичниот. Во медицината, се користи за чистење на кожата и мрсните и лепливи површини.

Медицинскиот бензин е чиста и прозирна течност како физиолошкиот раствор. Со него, медицинската сестра мораше да го исчисти катетерот по хемодијализа, за крвта да не може да го заглави и, лаички кажано, да биде подготвен за друг третман.

Веднаш по третманот, 62-годишниот Антун Топлек од Штефановац, доживеал срцев удар. Реанимацијата започна веднаш, но следеше откажување на белите дробови и црниот дроб и немаше спасување.

Денес беше потврдено дека починатиот пациент бил во самоизолација поради потенцијална инфекција со коронавирус и се претпоставува дека поради ова медицинската сестра била во целосна заштитна опрема што исто така може да биде еден од факторите што довеле до грешка.

Телото сега е на обдукција. Болницата сè уште е под инспекција, а случајот го истражува полицијата откако семејството ја пријавило болницата.

Директорот на болницата, Томислав Новиншчак, денес потврди дека пациентот починал затоа што медицинското средство, кое се користи во тоалетите и грижата за пациентите, било применето интравенски во постапка во која не била потребна.

Тоа не е средство за дезинфекција, туку медицинско помагало што се користи во тоалетите на пациентите и слични процедури, објасни Новиншчак.

Важно е да се нагласи разликата во хемодијализата помеѓу двете постапки што се случуваат на крајот од хемодијализата, а тоа се одвојувањето на пациентот од хемодијализа, а потоа и тоалетот и грижата за местото на апликација, рече директорот на болницата.

Не можам да дефинирам хемикалијата, бидејќи тоа е предмет на истрага. Се прави токсикологија за да се види кој агенс за тоалетот на пациентот е инјектиран затоа што се користат повеќе средства за тоалетот на пациентот, па затоа не можам да кажам за што станува збор, рече тој.

Новиншчак рече дека со починатиот пациент била медицинска сестра.

Пациентот беше во самоизолација, а постапката се изведуваше во просториите што болницата ги има со месеци за преглед и терапија на такви пациенти. Таа беше сама со пациентот и изврши две процедури: одвојување на пациентот од хемодијализа и тоалет, рече директорот.

Медицинската сестра не е суспендирана, туку е на боледување и денес не работеше.

Ова е изолиран настан во нашата Жупаниска болница, каков не паметам откако сум овде, рече Новиншчак.

Тој рече дека болницата во Чаковец работи добро и дека пациентите можат да бидат безбедни и смирени.

Милиони процедури годишно, интервенции, лекови, нега и нега се вршат со години на максимален можен начин на квалитет, рече тој.

Во тек е увид во Министерството за здравство, а директорот не знае колку ќе трае.

Секако е многу детално, прецизно и заедно со вас ќе ги чекам нивните наоди и нивното конечно решение, рече тој пред новинарите.

Претседателот на Комисијата за внатрешен надзор при болницата во округот Чаковец, Живко Мишевиќ, рече дека на состанокот ги навеле сите околности и го утврдиле степенот на одговорност и професионалната грешка што е направена.

За авторот

Сподели