октомври 21, 2020

Брегзит: Британските пратеници го потврдија контроверзниот нацрт-закон

Контроверзниот предлог закон става под знак прашалник некои од обврските на Велика Британија од договорот со кој се регулира излегувањето од Европската унија на 31 јануари.

Двете страни ја продолжија деветтата рунда разговори во Брисел, што треба да заврши на 2 октомври Долниот дом на британскиот парламент го одобри предлог-законот со кој се доведуваат во прашање некои од обврските на Обединетото Кралство од Договорот за раскинување на врската со Европската унија, и покрај заканите од судот во Брисел и несогласувањата во рамките на Конзервативната партија. Британците неодамна изјавија дека сакаат да ги променат условите на договорот за излез од ЕУ по цена на загрозување на преговорите со Европејците за идните трговски врски, чија деветта рунда се одржува во Брисел.

Контроверзниот нацрт закон доведува во прашање некои обврски на Велика Британија од договорот што го регулира нејзиното излегување од ЕУ на 31 јануари. Текстот прегледува некои одредби за британската провинција Северна Ирска предвидени за да се спречи повторно воспоставување на границата со Република Ирска, за кои се сметаше дека се клучни за одржување на мирот на островот. Лути од ваквиот пресврт, кој, како што признаваат и самите британски власти, го крши меѓународното право, Европејците му дадоа рок на Лондон до крајот на месецот да го повлече својот нацрт, велејќи дека во спротивно ќе оди на суд.

Предлог законот беше усвоен со 340 гласа „за“ и 256 „против“ во третото читање и сега оди на Горниот дом на дискусија.

Со цел да ги смират духовите во нивниот табор, владата прифати амандман со кој му се даваат повеќе овластувања на Парламентот во контролата на контроверзните одредби, но тој не го задоволи Брисел. За премиерот Борис Џонсон, целта на нацрт-законот е да се брани територијалниот интегритет на Велика Британија, но за Европејците тоа е удар врз заемната доверба во клучна фаза од преговорите за идните односи. Двете страни во вторникот ја продолжија деветтата рунда разговори во Брисел, која треба да заврши во петок. Осумте претходни рунди преговори не доведоа до голем успех. Времето за договор протекува, Џонсон го одреди рокот до 15 октомври, а ЕУ до крајот на месецот. Зеленото светло на Претставничкиот дом не е големо изненадување, со оглед на мнозинството што Џонсон го имаше во Долниот дом, и покрај критиките од пет поранешни премиери и некои од владејачките конзервативци. По разводот на почетокот на годината, Велика Британија и ЕУ поставија цел да постигнат трговски договор во октомври, за да се избегне излегување без договор на 1 јануари 2021 година, што би било потенцијално економски погубно.

Сподели
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •