мај 28, 2023

Погледнете кои се најдобрите универзитети во светот и како се рангирани универзитетите од регионот

Британски Оксфорд е најдобриот универзитет во светот. Според последното рангирање на светските универзитети, објавено од Times Higher Education, Британскиот универзитет во Оксфорд го зазема првото место на листата.

Институциите се рангирани врз основа на пет индикатори: настава, истражување, цитирање, меѓународна репутација и приходи. Според овие фактори, американските и британските универзитети доминираат на врвот на листата, а во првите 15, од друга земја е рангиран само швајцарскиот ЕТХ Цирих – на 14-то место.

Најдобро позиционираниот универзитет во регионот на списокот на најдобри е Универзитетот во Белград, кој го најде своето место меѓу оние од 601 до 800 место, додека универзитетите во Сплит и Љубљана се наоѓаат на позиции помеѓу 801 и 1000. Универзитетите од регионот кои се на списокот се во категоријата 1000+, а тоа се универзитетите од Марибор, Нови Сад, Загреб и Универзитетот во Црна Гора.

За авторот

Сподели