мај 28, 2023

Денес е Меѓународен ден на Бошњаците

стево-пендаровски

28 Септември, се одбележува како Меѓународен ден на Бошњаците. По тој повод честитка до бошњачката заедница во Земјата упати претседателот на Република Македонија, Пендаровски.

Заедно со останатите етнички заедници и бошњачката искрено и неуморно го дава својот придонес во сите сфери на општествениот, економскиот и културниот живот во нашата земја, придонесувајќи во градењето на едно општество за сите. Горди сме што почитта, заедништвото и уважувањето на различностите се силата на нашата заедничка татковина. И понатаму како држава ќе продолжиме со исполнување на највисоките стандарди во заштитата на етничкиот, јазичниот и верскиот идентитет на сите наши граѓани и посветено ќе работиме на негување и промоција на бошњачката култура и традиција. – истакнува во честитката претседателот Пендаровски.

Во оваа прилика тој упати апел во период кога се очекува вториот бран од пандемијата со Ковид-19 граѓаните да останат сплотени, солидарни и одговорни и да се заштитат себеси и останатите.

За авторот

Сподели