октомври 27, 2020

Ѓоргиев: Нации не се создаваат со декрет

По пауза од речиси една година на 15 и 16 октомври ќе се одржи нова средба на мешовитата Комисија за историски прашања меѓу Македонија и Бугарија. Во Скопје по четврти пат двата тима ќе се обида да најдат излез од ќорсокакот во кој западнаа по прашањето на Гоце Делчев. Македонскиот копретседавач со Комисијата историчарот Драги Ѓоргиев, во интервју за Телма, вели оти за македонската страна  барањето на Бугарија Гоце Делчев да биде запишан како Бугарин, останува неприфатливо. Ѓоргиев во интервјуто го коментира и меморандумот во кој Бугарија наведува дека македонската нација и јазик e резултат на етнички инженеринг.

Г-дине Ѓоргиев, бугарскиот тим доаѓа во Скопје со непроменет став, со барање Гоце Делчев да се идентификува како Бугарин. Можно ли е тоа да се случи?

– Во решавањето на вакви конфликтни ситуации ако го земеме европското искуство, секогаш за нерешени прашања се води дијалог. За многу конфликтни ситуации дијалогот е единствено решение. Ние ќе продолжиме со дијалог за Гоце Делчев. Меѓутоа во тој дијалог секогаш треба да се бара решение кое ќе биде прифатливо и за двете страни. Прифатливо решение значи во кое ќе нема победник, односно, двете страни ќе бидат задоволни од решението. Прифаќањето на еднострано решение за Гоце Делчев, дали тој да биде Бугарин или Македонец не е решение во овој спор.

Целото интервју погледнете го на следниов линк:

https://telma.com.mk/2020/09/27/%D1%93%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B8%D0%B5%D0%B2-%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%B8-%D0%BD%D0%B5-%D1%81%D0%B5-%D1%81%D0%BE%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%B0%D1%82-%D1%81%D0%BE-%D0%B4%D0%B5%D0%BA%D1%80%D0%B5/

Сподели
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •