јуни 6, 2023

Хакери од Кина, Виетнам и Русија ја нападнаа Унгарија

Унгарските финансиски институции и телекомуникациската инфраструктура претрпеа силен кибер напад во четвртокот од компјутерски сервери лоцирани во Русија, Кина и Виетнам, соопшти денеска телекомуникациската компанија „Маѓар телеком“.

Институциите и инфраструктурата доживеале таканаречен напад DDoS во кој хакерите ја преплавуваат мрежата со невообичаено голем сообраќај на Интернет за да ја парализираат. Ова беше еден од најголемите хакерски напади во Унгарија досега. Овој напад беше 10 пати помоќен од вообичаените DDoS напади, изјавија од Маѓар Телеком. „Ова значи дека во однос на нејзината големина и сложеност беше еден од најголемите хакерски напади досега во Унгарија“, додаде телекомуникациската компанија.

Нападот го извршија руски, кинески и виетнамски хакери

„Руски, кинески и виетнамски хакери се обидоа да извршат DDoS напад врз унгарските финансиски институции, но исто така ги преплавија мрежите на„ Маѓар телеком “. Нападот се случил во неколку бранови, нарушувајќи ги услугите на некои финансиски институции и нарушувајќи некои услуги на Маѓар Телеком во делови од Будимпешта.

За авторот

Сподели