јуни 7, 2023

Изложба „Скриеното богатство на Македонија – убавина што не знае граници“ во Дубровник

Изложбата „Скриеното богатство на Македонија – убавина што не знае граници“, на Бранка Хајдиќ, беше отворена во средата, на 23 септември 2020 година, во житницата „Рупа“.

Со оваа изложба, музеите во Дубровник претставуваат богат текстил и друг материјал, собрани во Македонија на крајот на 19 и 20 век и во текот на 1950-тите и 1960-тите, кој е зачуван во Дубровник како дел од збирки или музејски збирки. Изложбата е дел од проект за зајакнување на меѓуинституционалната и меѓународната соработка со Македонија, како и истражување на текстилните ракотворби и нивните трансформации што се случуваат во различни културни и историски реалности. Целта е да се потенцира придонесот на хрватските истражувачи во собирањето, заштитата, зачувувањето и презентацијата на македонските народни носии како национално културно наследство и општо добро на сите словенски народи од Југоисточна Европа.

Претставени се највредните примери на македонска традиционална облека и вратоврски кои пристигнаа во музеите во Дубровник со збирното дело на Јелка Миш и донацијата од Комисијата за културна соработка на Сојузна народна Република Југославија. Покрај музејските експонати, на изложбата има и вредни примероци од фармите на ФА Линчо, како и приватни колекционери. Стручни соработници на изложбата се музејски советник од Институтот за заштита на спомениците на културата и музеите во Битола Наде Геневска Бражиќ, етнолог проф. д-р с.ц. Владимир Јаневски и кустосот Ивица Кипре, додека изложбата е потпишана од постариот кустос Ивона Михл.

Изложбата ја отвори заменик-градоначалникот на град Дубровник, Јелка Тепчиќ и ќе остане отворена за сите посетители до 6 декември 2020 година.

Фото: Божидар Ѓукиќ

За авторот

Сподели