јуни 4, 2023

Мадуро во ООН: Светот ќе го победи неофашизмот

Светот мора да биде обединет во борбата против пандемијата, рече претседателот на Венецуела Мадуро. Предвидено е Николас Мадуро во среда повторно да одржи виртуелен говор во ООН.

Претседателот на Венецуела, Николас Мадуро, кого истражителите на ООН го обвинуваат дека е одговорен за „злосторства против човештвото“, го повика светот да се бори против „хегемонијата“ и „империјалистичките идеи“. Критикувајќи го „светот на хегемонијата и империјализмот“ преку видео говор на Генералното собрание на ООН на виртуелниот самит по повод 75-годишнината од постоењето на организацијата, Мадуро истакна дека светот мора да биде „обединет“ во борбата против пандемијата. „Венецуела е посветена на мултиполарниот свет, на обновениот систем на ООН, на системот што знае како да го спроведува меѓународното право и да ги штити народите во светот“, рече тој, критикувајќи ги нападите на САД врз Светската здравствена организација без да ги именува САД.

Светот беше поразен од фашизмот

„Сега не е време да се навредува и заканува СЗО, сега е време да се обединиме за доброто на светот“, рече тој. “Светот беше поразен од фашизмот пред 75 години. Светот ќе ги победи и оние кои сакаат да наметнат хегемонија и империјалистички идеи, светот ќе го победи неофашизмот (…) и ќе изгради нов свет без хегемонија, свет што ќе му припаѓа на народот”, рече претседателот на Венецуела.

Предвидено е Никола Мадуро во среда повторно да одржи виртуелен говор во ООН, по повод годишното заседание на Генералното собрание, на кое физички не бил присутен од 2018 година.

Кубанска критика кон САД

Претставувајќи ја Куба и министерот за надворешни работи на земјата, Бруно Родригез Парила, ги критикуваше Соединетите држави. „На оваа 75-годишнина од ООН, мултилатерализмот и меѓународното право се загрозени од најголемите светски сили. Неодговорното однесување на САД е најголема закана за мирот и меѓународната безбедност“, рече тој. „Се чини дека (САД) војуваат со планетата (…) и нејзините жители“, се пожали тој, критикувајќи ја „економската, трговската и финансиската блокада“ што Вашингтон ја наметна на неговата земја.

За авторот

Сподели