јуни 4, 2023

Луфтханза: Ситуацијата се влошува, ќе отстраниме 150 авиони од флотата, а ќе има и уште откази

Како што пренесува АФП, „Луфтханза“ најави дополнителни отпуштања, со веќе 22.000 лица, кои одлучија да ги отпуштат порано оваа година. Во меѓувреме, Блумберг претходно изјави дека Луфтханза, најголемата европска авиокомпанија, размислува да отпушти уште 20.000 вработени. Луфтханза вработуваше 138 000 луѓе на крајот на 2019 година, а портпаролот ги негираше овие обвинувања во времето кога Блумберг пишуваше за ова.

Ројтерс: Луфтханза дополнително ја намалува флотата

Ројтерс известува дека Луфтханза во понеделникот објави дека ќе ја намали својата флота, сето тоа поради пандемијата на коронавирусот. Ова ќе ја чини нивната флота 1,1 милијарда евра помалку, а со тоа ќе се намали бројот на вработени во „Луфтханза“. Уште 150 авиони се отстрануваат од флотата, информација која Луфтханза ја објави на својата веб-страница. Тие известуваат дека изгледите за меѓународниот сообраќај дополнително се влошиле во последните неколку недели. „Со крајот на сезоната на летни патувања, бројот на патници и резервации повторно опаѓа, по малите знаци на опоравување што беа видливи во јули и август. Имајќи го тоа предвид, извршниот одбор го одобри третиот пакет за преструктуирање за групата и го извести надзорниот одбор за тоа “, објавија тие. „Капацитетот на патничките линии ќе биде значително ревидиран. Претходната претпоставка дека просечно 50% од достигнувањата од минатата година ќе се реализираат во последниот квартал од годината веќе не е реална. Ако сегашниот тренд продолжи, таа километража ќе биде можна само во опсег од 20 до 30 проценти, во споредба со минатата година “, пишуваат тие. Тогаш тие велат дека ќе го намалат бројот на авиони за 150 до средината на оваа деценија, односно до 2025 година.

Следуваат и нови отпуштања

Тие исто така известуваат дека одредени модели на „Ербас“ кои беа планирани да се вратат на летови, ќе излезат подалеку од плановите и ќе ги стават во погон само доколку има неочекувано големо закрепнување на секторот. „Претходната одлука за 22.000 отпуштања ќе биде дополнително проширена со оглед на новиот план за преструктуирање“, додаваат тие. Тие заклучуваат дека административните канцеларии на Луфтханза низ целиот свет исто така ќе бидат намалени и дека тие ќе бидат намалени за 30 проценти во Германија. „Според Извршниот одбор, постојаното високо ниво на несигурност во глобалниот сообраќај доведува до неизбежни промени. Комитетот смета дека проширувањето на тестовите за корона пред летот е неопходна мерка за продолжување на глобалната мобилност. Можно е конзистентно тестирање кое ја подобрува безбедноста за патниците и е подобра алтернатива на прописите за карантин “, заклучуваат тие во изјавата.

За авторот

Сподели