јуни 7, 2023

Германска експертка за миграција: ЕУ води политика „нека умрат“

Јавната телевизија АРД емитуваше интервју со Сабине Хес, професор по културна антропологија и европска етнологија на универзитетот Георг Август во Гетинген, која рече дека ЕУ спроведува политика на „оставање луѓе да умрат на границите“ кон мигрантите.

Хес е една од водечките германски експерти за миграција и нејзините ставови имаат тежина во германската јавност. Хес е исто така член на Научниот совет за миграција, кој се занимава со критичка анализа на политиката на германските власти кон мигрантите. Таа посочува дека во изминатите пет години, од една страна, ништо значајно не се сменило во врска со мигрантската криза. „Причините останаа исти, војните и катастрофалните политички системи создаваат мигранти и бегалци. Земјите од кои доаѓаат бегалците исто така претежно останаа исти“, посочува Хес.

Од друга страна, политиката на Европската унија значително се промени. „Иако луѓето одлучија да одат на долг пат кон Европа во 2015 и 2020 година од истите причини, тие сега имаат многу помали шанси да стигнат до својата дестинација и полоша позиција за тоа како ќе бидат третирани“, вели експертот за миграција. , што потсетува дека сè уште имаме на сила меѓународни договори за мигранти и бегалци, кои очигледно повеќе не се почитуваат. „Тоа е вистински проблем“, истакнува Хес.

За авторот

Сподели