јуни 7, 2023

ЌЕ ПАДНЕ КРВ НА АМЕРИКАНСКИТЕ ИЗБОРИ? Директорот на ФБИ го предупреди Конгресот дека нацијата е длабоко поделена и добро вооружена!

ФБИ е сè позагрижена за можните насилни судири меѓу идеолошки мотивирани екстремистички групи пред изборите во ноември, изјави директорот на ФБИ Крис Вреј во четвртокот.

Вреј рече дека Федералното биро за истраги внимателно ги следи групите кои предизвикале протести во различни градови како Портланд, Орегон и Кеноша. На тие места, анти-расизмот и групите на насилство се изедначија со десничарски и бели националистички активисти кои често се вооружени. На едно сослушување во Конгресот, Вреј рече дека ФБИ се длабоко загрижени за растечките тензии на улиците во САД и групите кои „грабнуваат“ протести за да поттикнат насилство. „Сега имате дополнително ниво на воспалително насилство“, рече тој, повикувајќи се на „насилни екстремистички групи или поединци кои вршат насилство“. „Сега ги имате обете групи на спротивните страни, што ја зголемува запаливоста и опасноста од ситуацијата“, рече Вреј пред Комитетот за национална безбедност на Претставничкиот дом. “Ние го видовме тоа во многу градови. Тоа е силен множител, на лош начин, за кој сум загрижен”. Неколку луѓе беа убиени во овие ситуации. Во август, 17-годишник поврзан со супер-конзервативни групи беше обвинет за пукање во две лица кои протестираа против полициското малтретирање на црнците во Кеноша. И кон крајот на август во Портланд, активист кој се приклучи на левичарското движење Антифа за време на протест уби приврзаник на крајно десничарската група Патриот. Стрелецот на Антифа, Мајкл Рајнихл, беше убиен од полицијата неколку дена подоцна.

Вреј им рече на пратениците дека, освен напаѓачите од „осамените волци“ инспирирани од странски џихадистички групи како што е Исламската држава, белите врховисти и натаму претставуваат најголема закана од домашен терор. „Во рамките на домашниот тероризам како целина, расно мотивираниот насилен екстремизам е, мислам, најголемата опасност во таа поголема група“, рече тој пред одборот. „Во рамките на расно мотивирани насилни екстремистички групи, луѓето кои се претплатени на некаква бела врховистичка идеологија секако се најголемиот дел“. Вреј посочи дека, иако белите врховисти се одговорни за повеќето смртоносни терористички напади во Соединетите држави во последниве години, оваа година се случуваат напади од „антивладини, антиавторитарни“ актери. Тоа го вклучува мајското убиство на двајца полицајци во Калифорнија од следбеници на крајната десница, членови на вооруженото движење „Бугало Момци“.

На истото рочиште, директорот на Националниот центар за борба против тероризмот, Кристофер Милер, потврди дека се особено загрижени за белите националисти. Тој рече дека некои американски екстремисти се во лабава врска со слични групи во Германија и Русија, вклучувајќи го и руското царско движење, кое Вашингтон официјално го назначи за терористичка група во април. Но, врските меѓу американскиот бел врв и странските групи се релативно лабави и неформални засега, рече Милер. Иако некои Американци патуваа во Русија да тренираат со Царското движење, прекуграничните врски меѓу групите „не се ништо монолитно … врските не се рутински или системски“, рече тој.

За авторот

Сподели