јуни 7, 2023

Субвенциите за вработување по етнички клуч се чиста бесмислица

Универзитетските професори Давитковски и Узунов велат дека последната најава за практикување на етничкиот клуч во вработувањата на приватниот сектор е чиста бесмислица и лапсус.


Професорот по уставно право Борче Давитковски вели дека најавата за етничкиот клуч, најверојатно, е некој лапсус и нема никаква логика ниту шанса да започне и да се применува при вработувањата во приватниот сектор.
– Вработувањата по таканаречениот етнички клуч имаа логика единствено при применувањето на рамковниот договор, но првично и единствено во јавниот сектор, односно во деловите на државната администрација, каде што на помалите заедници што живеат во државата би им се овозможиле практикувања на нивните права во државните институции. Тука завршува оваа етничка заложба и таа не може да се употребува на ниту едно друго место – вели професорот.
Според професорот, актуелните случувања немаат никаква правна ниту бизнис-логика.
– Ако идете во слаткарница да купите тулумба, вие ја купувате бидејќи ви се допаднала, а истовремено ви е гајле кој ја направил и од каква националност бил. Едноставно добра тулумба е тулумба и ништо повеќе – резимира Давитковски.


Професорот на Економскиот факултет Ванчо Узунов вели дека последните информации за владини субвенции поврзани со етнички клуч за вработувања во приватниот сектор се чисти бесмислици и економски апсурд.
– Најпрво морам да истакнам дека, во услови кога имаме висока невработеност, субвенционирањето за вработување во приватниот сектор е оправдано, но само до одредена граница. Но кога збориме за субвенции што во себе имаат каков било вид дискриминација, верска, расна, етничка, полова односно како актуелната најава, апсолутно се неприфатливи да бидат практикувани во земјава – вели професорот.
Според Узунов, приватниот сектор е оној што самиот одлучува кој и колку луѓе ќе вработи, таму кадрите се избираат врз основа на нивната професионална заднина и способност во работата, каде што етничкиот клуч не игра никаква улога.
Професорот резимира дека актуелните настани се само обид за собирање политички поени од гласачите на една партија и тие не би требало сериозно да се сфатат бидејќи и предлагачите знаат дека актуелните заложби за субвенции се во спротивен правец од оние заложби на државата за евроатлантска иднина.
– Ако навистина оваа политика се обиде да се спроведува во практика и прерасне во нешто повеќе од најава, јас верувам дека тука многу остро и негативно ќе реагира меѓународната заедница, особено во време кога државата влегува во забрзано темпо за членство во ЕУ – вели професорот.

За авторот

Сподели