мај 28, 2023

Ковачевски: И со покачување на струјата граѓаните ќе имаат заштеда

Васко Ковачески

Цената на електричната енергија не се формира пред или постизборно, тоа е лага на ВМРО-ДПМНЕ, цената на електричната енергија, според услови и критериуми, ја формира Регулаторната комисија за енергетика, која во сите  сегменти на оценување беше  прогласена за најдобра од страна на Европската енергетска заедница, изјави вечерва Васко Ковачевски, член на Комисијата за енергетика на СДСМ во гостувањето на телевизија 24.

-Просечно домаќинство, ако троши околу 250 киловат часови во тоа време, во 2006 година, имало сметка од 822 денари. Во 2017 година, кога ВМРО-ДПМНЕ си оди од власт,  нема евтина тарифа и просечната цена за истите 250 киловат часови е 1634 денари, што е речиси двојно повисокo. Со доаѓање на СДСМ на власт и реализација на нашето ветување за враќање на евтината тарифа, ако семејството што троши 250 киловат часови пример 150 во скапа тарифа, а 100 киловат часови се евтина тарифа, новата сметка за струја изнесува 1309 денари, односно заштеда од 326 денари. Со новата цена на електричната енергија сметката за истото семејство и истите киловати ќе биде повисока за 97 денари и ќе изнесува 1406 денари, односно повторно има заштеда за разлика од претходно, порача Ковачевски.

За авторот

Сподели