октомври 20, 2020

Наум Кајчев од бугарската експертска комисија тврди дека Гоце Делчев е и Бугарин и Македонец

„Гоце Делчев е и Македонец и Бугарин – тој е Македонец во регионална смисла и Бугарин во национална смисла “. Ова го изјави во денешната утринска програма за Бугарската национална телчевизија потпретседателот на Мешовитиот комитет на историски и образовни прашања со Република Северна Македонија Доц. проф. Наум Кајчев. Самата комисија не се состанала веќе 10 месеци, рече професорот додека гостуваше во студиото на бугарскиот национален сервис.

Каичев рече дека е можно и Бугарија и Македонија е можно да излезат како победници од спорот за Гоце Делчев , под услов да постои волја за потпирање на архивите, манифестациите и самоопределувањата на Гоце Делчев, што според неговите зборови се „повеќе од јасни“.

„Тогаш моите колеги од Скопје рекоа дека причината се нивните парламентарни избори – не можеа да се сотануваат  додека имаат парламентарни избори. Ние постојано тврдевме дека ние сме експертска комисија на која не треба да влијае домашна политичка динамика, домашни политички фактори од една или друга страна. 10 месеци, всушност, нашата комисија е блокирана и не спроведува редовни состаноци. За жал, има најава во јавноста и простор дека сè е во ред, а комисијата функционира, па дури и одговорна“, рече Кајчев.

Тој го демантира вицепремиерот за евроинтеграции Никола Димитров дека е постигната целосна согласност за античкиот, раноосманлискиот и средновековниот период.

Сподели
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •