мај 28, 2023

Еколошка катастрофа во рудникот Саса

Изутрината пред шест часот истече јаловина во рудникот Саса кај Македонска Каменица.

Рудникот има поново јаловиште, каде се собира остатокот од активноста на рударите и старо и култивизирано јаловиште кое се одржува, како што налага А- Интегрираната дозвола.

Пред повеќе од десетина години се случи еколошка катастрофа од рудникот Саса, кога се излеа јаловина, која преку притоката, заврши во реката Брегалница од каде со вода за пиење се’ уште се снабдуваат жителите на Штип.

За авторот

Сподели