декември 2, 2020

Два руски МИГ-31 вчера пресретнале два шпионски авиони на норвешката кралска авијација

Екипажот на руските авиони утврди дека станува збор за шпионски авиони од типот Falcon 20 и P-3S.

Два борбени авиони МИГ-31 беа испратени да ги идентификуваат и пресретнат целите

Два руски МИГ-31 вчера пресретнале два шпионски авиони на норвешката кралска авијација над Баренцовото море, објави Рускиот центар за национална одбрана и контрола. ТАСС јавува дека руската воена радарска служба открила две цели во меѓународниот воздушен простор над Баренцовото Море. „Два МИГ-31 беа испратени да идентификуваат и пресретнуваат цели во меѓународниот воздушен простор и со тоа да ги спречат незаконски да го нарушуваат рускиот суверен воздушен простор. Екипажот на руските авиони утврди дека станува збор за шпионски авиони од типовите Фалкон 20 и П-3С Орион на норвешкиот кралски авијација “, се наведува во соопштението на Рускиот центар за национална одбрана и контрола.

Пресретен италијански патролен авион Ловец

Су-27 на руското воено воздухопловство идентификуваше и пресретна италијански патролен авион во воздушниот простор над Црното Море кон средината на август, изјави тогаш претставник на рускиот центар за контрола на националната безбедност. Во соопштението се наведува дека рускиот систем за надзор и контрола на воздушниот простор идентификувал две цели во воздухот над меѓународните води во Црното Море кога се приближувале кон рускиот воздушен простор. „Руски ловец-пресретнувач Су-27 од воздушната база во областа на јужната армија брзо полета за да ја идентификува целта, а екипажот веднаш потоа изјави дека станува збор за италијански патролен авион“, се наведува во соопштението. Кога италијанскиот авион се оддалечил од руската државна граница, рускиот Су-27 се вратил во базата.

Сподели
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •