септември 17, 2021

СЗО: Фокусирајќи се на Ковид -19, светот заборави на другите болести

Сзо

Според извештајот на СЗО, шест држави направиле доволно за борба против дијабетесот, ракот и кардиоваскуларните болести. Извештајот содржи список на ефективни мерки што треба да се преземат.

Само шест земји во светот направија доволно за во справувањето со незаразните болести како што се дијабетес, рак и кардиоваскуларни болести, а кризата предизвикана од пандемијата КОВИД-19 покажува колку е „итно“ да се бориме против нив, се вели во извештајот нарачан од Светската здравствена организација. организација (СЗО).

Данска, Луксембург, Нов Зеланд, Норвешка, Сингапур и Јужна Кореја се единствените на вистинскиот пат кон остварување на зацртаната цел – да се намали смртноста од овие болести за една третина до 2030 година, се вели во извештајот објавен во петокот од британскиот магазин „Лансет“. Другите држави сè уште можат да го надополнат заостанувањето под услов да се борат против болестите на повеќе фронтови и да спроведат стратегии што дадоа резултати на друго место, се вели во текстот.

Цели на одржлив развој

Смртноста од делумно избегливи болести како што се дијабетес, рак на белите дробови и дебелото црево на глобално ниво „стагнира или дури се влошува во многу земји“. Спротивно на тоа, состојбата се подобрува за кардиоваскуларни болести и рак на желудник. Поставената цел за намалување на незаразните болести е една од 17-те „цели на одржлив развој“ прифатени од ООН во 2015 година како дел од „Агендата 2030“. Таа цел вклучува заложба за намалување на предвремената смрт (30-70 години) за една третина до 2030 година, што е предизвикано од рак, кардиоваскуларни болести, хронични респираторни заболувања и дијабетес. Првиот извештај беше објавен во 2018 година, а последниот, потпишан од Царскиот колеџ во Лондон, Светската здравствена организација (СЗО) и невладината организација Алијанса, го разгледува напредокот постигнат по точките.

Генерациска катастрофа

Тешката пандемија со КОВИД-19, која најмногу ги погодува луѓето кои страдаат од хронични заболувања, „јасно покажува колку итно треба владите да спроведат политики што ќе доведат до превенирање на болестите“, се вели во извештајот. „Не смееме да дозволиме незаразните болести да станат генерациска катастрофа, синоним за уништен човечки потенцијал и продлабочување на нееднаквостите“, коментира Бенте Микелсен, директор на одделот за заразни болести при СЗО. Извештајот содржи список на ефективни мерки што треба да се преземат, а меѓу нив се и зајакнувањето на контролата врз потрошувачката на тутун и алкохол (забрана за рекламирање, зголемување на даноците за овие производи, предупредувања за пакување итн.).

Извештајот препорачува „ефикасни програми за рано откривање на карцином“ и подобар пристап до лекови за висок крвен притисок, дијабетес и астма, како и терапии за спречување на кардиоваскуларни заболувања кај ризични пациенти.

Сподели
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •