септември 17, 2021

Имамот од Пљевља по нападот врз ИЗ: Ова веќе не е еуфорија, ова е фашизам

Го прашав Дритан Абазовиќ дали мисли дека вака ќе живееме, а тој ми одговори – страшно, вели Самир Кадрибашиќ.

Цел на новиот напад беа просториите на Исламската заедница во Пљевља, каде беа искршени прозорците, додека внатре беше вметната порака со ужасна содржина „Леташе црна птица, Пљевља ќе биде Сребреница“.

Информациите и фотографиите за последиците од нападот, на Фејсбук ги објави утринава главниот имам на Мајлисот во Пљевља, Самир Кадрибашиќ, кој предупреди на тешки последици доколку националистичкото дивеење на улиците на црногорските градови не запре по победата на опозицијата. ” Дај Боже ова да заврши добро“, „Ова беше, како што велат, пресечена црвена линија. Границата ја нема. Ве предупредувам дека веќе не можам да контролирам никого, посебно после ова. Досега се обидував, се смирив, ја олеснив состојбата со моите изјави и го повикав разумот, да ставам крај на сè, но веќе не можам. Јас веќе не можам да контролирам никого жив” рече Имамот во интервју за Алџезира.

Иако последните денови се случија голем број инциденти и напади врз Бошњаците во Пљевља, Кадрибашиќ тврди дека тие не се единствените загрозени. „Сите се загрозени, не само Бошњаците, Црногорците, Хрватите … Сите се загрозени. Досега овде немаше сериозни испади. Она што се случуваше досега, се обидов да го припишем на еуфорија по изборната победа на опозицијата, но ова веќе не е еуфорија. Ова е фашизам во кој веќе никој не може да се чувствува безбеден. „Многумина ми се јавија утрово и јасно е дека никој во Црна Гора веќе не се чувствува безбедно“, додаде тој.

Кадрибашиќ тврди дека испратил јасна порака до началникот на полицијата во градот, чии службеници излегоа на лице место утрово. „Му реков дека ќе го сметам за лично одговорен доколку овој случај не се реши, бидејќи она што се случи беше страшно, и тој ми одговори дека„ виновни се социјалните мрежи “. Па, социјалните мрежи не се виновни што не беа таму две ноќи за да ја запрат толпата што провоцираше и пцуеше низ градот “, тврди имамот од Пљевља.

Сподели
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •